2024.10.22, Kedd
Vincze Máté: a tájházak a sokszínű magyarságot fejezik ki
Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetségének XXI. Országos Szakmai Konferenciáján Ötvöskónyiban 2024. okt

Vincze Máté: a tájházak a sokszínű magyarságot fejezik ki

mti

2024.10.07. 13:13

A magyarországi tájházak és a tájházszövetség a rendkívül sokszínű és soknemzetiségű, "sok kulturális gyökérből egy fává növő" magyarságot fejezik ki - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a Somogy vármegyei Ötvöskónyiban pénteken.

Vincze Máté a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetségének XXI. Országos Szakmai Konferenciáján fantasztikusnak nevezte a magyarországi tájházak hagyományait, emlékeztetve hallgatóságát arra, hogy az első tájház Petőfi Sándor kiskőrösi szülőháza volt, amelyet Jókai Mór nyitott meg. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a tájházak vezetői számára óriási a tét, mert ők őrzik az egyediséget és az egyediség értékét a 21. század kicsit szürke, globalizálódó világában.

A helyettes államtitkár az aradi vértanúk közelgő emléknapjára utalva kiemelte, hogy sok közös kulturális vonulat van az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, valamint a tájházszövetség munkája között. "A 13 vértanú mögött 130 kivégzés, több ezer bebörtönzött és 50 ezer kényszersorozott szabadságharcos története van Magyarország minden tájáról, Magyarország minden szegletéből, és ez a rendkívül sok eltérő nemzetiség, eltérő kulturális hagyomány mégis egy együtt dobbanó szívvé vált a szabadságharcban" - fogalmazott Vincze Máté.

 

Helyi hírekÖtvöskónyitájházaradi vértanúk