2024.03.28, Csütörtök

Bő egy hét és rajtol a vitorlás vb a Magyar Tengeren

mti

2017.08.24. 09:07

Hatalmas mezőny, 32 ország 124 sportolója nevezett a szeptember 1-jétől 10-ig Balatonföldváron sorra kerülő vitorlás Finndingi-világbajnokságra.

Hirdetés

Gereben Mátyás főszervező az augusztus 23-i sajtótájékoztatón elmondta, hogy 35 éve nem volt ilyen sok résztvevő az olimpiai hajóosztály vb-jén, amelyet idén a Spartacus Vitorlás Egylet rendez. Mint elhangzott, a nagy érdeklődést részben az magyarázza, hogy a 2005-ös moszkvai világbajnokság kivételével mindig tengeren bonyolították le az eseményt, így a balatoni helyszín új kihívást jelent a tengeri nemzetek sportolóinak, míg a tavon vitorlázóknak plusz esélyt nyújt. Magyarország másodszor adhat otthon olimpiai hajóosztály világbajnokságának.

Gereben Mátyás szerint a szervezőknek kettős céljuk van: egyrészt szeretnének jó infrastrukturális körülmények között egy professzionális és fair versenyt rendezni, másfelől látványos, jól követhető információkat nyújtani a vb iránt érdeklődőknek.

Sárfalvi Péter utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár óriási sportdiplomáciai sikernek nevezte, hogy sikerült Magyarországra hozni ezt a rangos eseményt. Hozzátette: a kormány célja, hogy minél több rangos nemzetközi sportverseny legyen itthon, s látva a magyar vitorlássportban az elmúlt években megvalósult infrastrukturális fejlesztéseket, nem volt kérdés, hogy a sportállamtitkárság támogassa a hivatalos nevén Open Finn Gold Cupot.

Majthényi Szabolcs, az esemény operatív igazgatója ismertette, hogy a vb szeptember 1-jén a felmérésekkel és a nevezésekkel veszi kezdetét. A megnyitót másnap tartják, majd a próbafutamra szeptember 3-án kerül sor. A tíz futamot szeptember 4. és 9. között rendezik  – az időjárástól függően egy nap maximum hármat -, míg a legjobb tíz versenyző szeptember 10-én futja a mindent eldöntő, dupla szorzójú éremversenyt.

Magyar részről Berecz Zsombor a legesélyesebb a jó szereplésre, hiszen idén minden nemzetközi versenyén bejutott az éremfutamba, háromszor  – Mallorcán, Santanderben, valamint a dániai Aarhusban – második lett, s jelenleg a tizedik helyet foglalja el a világranglistán. A tavaly Eb-ezüstérmes, háromszoros olimpikon a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Balaton, mint hazai pálya segítheti a jó szereplését, ugyanakkor a parton több elfoglaltsága lesz, mivel a külföldi versenyzők valószínűleg őt keresik meg kéréseikkel.

Az 1952-es helsinki olimpia óta az ötkarikás játékok műsorán szereplő Finndingiben korábban a magyar vitorlássport több legendás alakja is versenyzett, mint például a többszörös földkerülő Fa Nándor, valamint az 1971-ben Eb-bronzérmes, majd az 1972-es müncheni olimpián futamot nyerve nyolcadik Fináczy György, aki akkor ugyanúgy a 40-es hajóval versenyzett, mint a közelgő vb-n Berecz Zsombor teszi majd.

Atlantában még a 13-szoros Kékszalag-győztes Litkey Farkas képviselte a magyar színeket, aki elmondta, hogy a négy és félméteres hajókat felvonultató Finndingi hajóosztály atlétikus felépítést és nagy fizikai teljesítményt igényel a versenyzőktől.

 

Forrás: mti

Kitekintő2017vitorlázássportBalatonföldvárvilágbajnokságolimpiai hajóosztály