2024.03.29, Péntek
Egy héttel a búcsú előtt Csíksomlyóra látogat a pápa

Egy héttel a búcsú előtt Csíksomlyóra látogat a pápa

mti, pestpilis.hu

2019.01.11. 11:54

A római katolikus egyház feje és elődjei sem keresték még fel soha az évről évre több százezer magyart vonzó zarándokhelyet.

Hirdetés

Csíksomlyót is felkeresi Ferenc pápa május végi romániai látogatásán - írja rövidhírében az MTI. A román elnöki hivatal pénteken közölte, hogy a pápa május 31. és június 2. között lesz Romániában. Bukarest mellett Jászvásárra (Iasi), a romániai görög-katolikusok szellemi központjának számító Balázsfalvára, valamint Csíksomlyóra is elmegy. Az elnöki hivatal rövid közleménye szerint a látogatás további részleteit a későbbiekben ismertetik.   

Ferenc pápát 2017-ben hívták meg a román hatóságok. Legutóbb II. János Pál pápa látogatott Romániába 1999-ben, akkor a római katolikus egyház feje csak Bukarestet kereste fel. Akkor első ízben látogatott el a katolikus egyház feje egy többségében ortodox vallású országba.

A csíksomlyói Mária-kegytemplom és a Nagy-Somlyó és a Kis-Somlyó közötti nyereg a hagyomány szerint 1567 óta pünkösdi búcsújáró helye a székelyeknek. Az utóbbi évtizedekben fokozatosan összmagyar vallásos ünneppé nőtte ki magát, amire évről évre több százezren látogatnak el Erdély, Magyarország, a Kárpát-medence és a világ minden tájékáról.

Az idei pünkösdi búcsújárás szokásos csúcspontja a június 8-án, szombaton sorra kerülő Szentmise lesz a Hármashalom oltárnál.

KitekintőCsíksomlyói búcsúFerenc pápaErdélyCsíksomlyó