2024.03.29, Péntek

Az időskori művészet lesz a Berzsenyi Helikon Napok témája

mti

2017.03.19. 18:18

A Berzsenyi Helikon Napok május 5-én, Keszthelyen sorra kerülő programjainak a magyar irodalom több jeles képviselőjének késői művészete lesz a fő témája.

Hirdetés

A huszonhetedik alkalommal rendezendő eseményen Szörényi László, a Szegedi Tudományegyetem professzora Arany János estéje, Alföldyné Dobozi Eszter Kodály Zoltán nyelvészeti munkái, Németh István Péter író "Végső hazám melléd süppedjen!" - Baumberg Gabriella és Batsányi János szerelmének végórái címmel tart előadást - áll a Berzsenyi Társaságnak az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában.

Hozzátették, hogy Czigány György író, költő A gonosz hortenziák címmel Babits Mihály és Liszt Ferenc estéjéről, Vasy Géza irodalomtörténész Illyés Gyula időskori költészetéről, Adamik Tamás, az ELTE latin tanszékének professzora Csokonai Vitéz Mihály utolsó éveiről szól majd - tették hozzá.

Kitértek rá, a konferenciát követően adják át az idei Berzsenyi-díjat és a Berzsenyi Hűségjutalmat, ezután a Boka Színház Toldi - Legenda Historica című táblaképes előadását láthatják a résztvevők. Május 6-án egyházashetyei kirándulás szerepel a programban.

A kaposvári székhelyű Berzsenyi Társaság a Helikon napokkal azt a nemes hagyományt ápolja, amelyet Festetics György az irodalom pártolására és támogatására a Keszthelyi Helikonnal indított útjára 1817-ben. A rendezvény időpontja az 1804-től haláláig a Somogy megyei Niklán élt Berzsenyi Dániel (1776-1836) születésnapjához (május 7.) kapcsolódik.

Kultúra2017KaposvárBerzsenyi Helikon NapokirodalomBerzsenyi Társaság