2024.03.28, Csütörtök
Július utolsó szombatján rendezik a balatonfüredi Anna-bált
MTI Fotó: Mónus Márton - illusztráció

Július utolsó szombatján rendezik a balatonfüredi Anna-bált

MTI

2019.07.09. 18:00

Július utolsó szombatján rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket - közölte a városban tartott keddi sajtótájékoztatóján a balatonfüredi önkormányzat kulturális osztályának vezetője.

Hirdetés

Cserép László elmondta, hogy a hagyományokhoz híven idén is megrendezik az Anna-bált, az ezt megelőző napokban pedig nyitni kívánnak a nagyközönség felé az Anna-fesztivál programjaival. A fesztivál keretében a bált megelőző kedden és szerdán tartják a 7. prímásversenyt, csütörtökön a Magyar Állami Operaház énekkara lép fel, pénteken pedig Verdi-operákat hallgathat a közönség az operaház zenekarának közreműködésével.

Cserép László elmondta azt is, hogy néhány újdonsággal is készülnek a 194. Anna-bálra. A Gyógy tér a bál kültéri helyszínévé válik, ahol büfévacsora várja a báli közönséget, és helyi borokat is felvonultató italcsomagot kínálnak a vacsora mellé korlátlan fogyasztással. Ezen kívül néhány balatonfüredi vendéglátóhely a bál előtti időszakban már az eseményre készülve különleges kínálattal várja a vendégeket.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója kiemelte, hogy a báli estén Operettgálát láthat a közönség Kálmán Imre nagyoperettjeiből, a Magyar Állami Operaház szólistái, balettművészei és a Mendelssohn Kamarazenekar közreműködésével. A mintegy háromnegyed órás műsort Káel Csaba állítja színpadra.

Lengyel Ernő, az Anna Grand Hotel tulajdonosa elmondta, hogy a bálra készülve hat szobával és két lakosztállyal bővítették a hotelt, megújult a wellnessrészleg és a konyha is. Hozzátette: a korábbi évekhez képest változik az éjféli büfé kínálata, a késői órákban sajtkülönlegességeket kóstolhatnak majd a vendégek, újdonságként pedig balatoni borászok mutatkoznak be.

Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra igazgatója arról beszélt, hogy  a bálra 3500 darabos utazó készletükkel érkeznek, melynek értéke meghaladja a 75 millió forintot.

Kiemelte: a bálra érkező hölgyek nyakába kerülő szív színét ezúttal a lenyugvó nap ragyogása ihlette.

Madarász Róbert, őrnagy elmondta, hogy a bál szépét a Nemzeti Lovas Díszegység kíséri majd, amely kizárólag fekete, magyar lófajtákkal érkezik a rendezvényre.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere (Fidesz-KDNP) azt emelte ki, hogy 32 fiatal érkezik a bálra a település testvérvárosaiból és 17 helyi elsőbálozó is részt vesz majd az Anna-bálon.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án rendezték Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc vértanújával.

KultúraBalatonfüredAnna-bál