2021.09.17, Péntek
Kaposváron újabb Életfát avattak, háromezernél is több név fér rá
Illusztráció, pexels.com

Kaposváron újabb Életfát avattak, háromezernél is több név fér rá

MTI

2021.08.30. 16:10

Az kaposvári Életfa szobrokra 2006 óta a városban született gyermekek nevét tartalmazó rézlapokat helyeznek fel.

Hirdetés

Újabb Életfa őrzi a Kaposváron született gyerekek nevét, Gera Katalin szobrászművész harmadik ilyen, bronzból készült alkotását hétfőn avatták fel a somogyi megyeszékhely Városligetében.

Szita Károly polgármester felidézte: az első Életfát 2006-ban állították fel. Korábban szülők és nagyszülők részvételével fát ültettek az újszülötteknek, de mivel sokan éltek a lehetőséggel, hamar megtelt az erre kijelölt terület.

"Mára az első két Életfa is betelt, ezeken több mint 5100 gyerek neve olvasható, az újra pedig háromezernél is több név fér fel"

- jelezte a polgármester, aki az eseményen köszöntötte azokat a szüleikkel érkező gyerekeket, akiknek a nevét tartalmazó rézlapokat elsőként helyezik fel az új, úgynevezett funkcionális szoborra.

 

Hamarosan egy negyedik Életfára is szükség lesz

Szita Károly hangsúlyozta, Kaposvár olyan - a kormány családtámogatási rendszerét kiegészítő - támogatási rendszert dolgozott ki és működtet, amelynek az eredménye az kell, hogy legyen: "az évtized végére legalább annyian születnek a városban, mint ahányan itt hagynak bennünket". Ennek eleme a lakáshoz, a munkahelyhez jutás, az iskolakezdés segítése, ösztöndíjak biztosítása és egyebek mellett játszóterek építése - mondta a településvezető.

A polgármester reményét fejezte ki, hogy hamarosan a negyedik Életfára is szükség lesz, annyi gyermek születik Kaposváron. Szita Károly úgy fogalmazott:

egy-egy életfaünnepség kapocs az ott született gyerekek és a város között, és ez a kapocs erős, segít megtartani a kaposváriak közösségét, továbbá felkelteni mások figyelmét, hogy Kaposváron érdemes élni.

Gera Katalin közölte, mindhárom Életfa készítéséhez nagy segítséget kapott fiától, a szintén szobrász Csernák Mátétól.

KultúratermészetsportparkArany Rózsa díjSzilver Táncsport Egyesület