2024.04.29, Hétfő
Csurgón hegykaput avattak és a bort is megáldották
unsplesh.com

Csurgón hegykaput avattak és a bort is megáldották

sonline.hu

2023.12.30. 10:00

Ilia Csaba borlovag, magyarországi borpüspök szervezésében immár 21. alkalommal tartották meg Csurgón a szentmisével egybekötött boráldást.

Hirdetés

A szentmisét Göndics János atya celebrálta, az igét Smidéliusz Zoltán evangélikus lelkész hirdette. Az eddigi összes boráldáson ő hirdette az igét. A mise végén megáldották az oltár elé helyezett borokat - adta hírül a Sonline.

A templomból a Borlovagok zászlaját követve vonultak az első hegykapuhoz, ahol Ilia Csaba ismertette mind a hat hegyi dűlő történetét. A hegykapu ötlete Dömötör József tervei közt szerepelt, aki a kapuk táblaképeit meg is faragtatta Péterfai Ferenc fafaragó művésszel. A többi részt – tartó oszlopok, keret - a borbarátok és borlovagok egészítették ki a borversenyeken befolyt nevezési díjakból.

A helyieken kívül jelentős számban érkeztek horvát borpüspökök, valamint borászok. A vendégeket a Fehérló Vendéglő pincéjében terített asztalok és finom gulyásleves várta. Ahogy fogyott a pálinka és a bor, úgy jött meg nótázási kedv. Hol magyar, hol horvát daloktól zengett a pince. Jót derültünk, amikor az egyik magyar nótát elkezdve a horvátok is kezdték énekelni saját nyelvükön. Így aztán két nyelven szólt a nóta. Ismét erősödött a magyar és a horvát borászok kapcsolata.

Kultúraborászatáldásvalláshegy