2024.07.19, Péntek

Jövőre már az egész országban működhet a jégkármérséklő rendszer

mti

2017.05.03. 10:48

Jövő év májusától az egész országra kiterjed majd az a talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer, mely jelenleg csak Baranya, Somogy és Tolna megyében működik.

Erről a Nemzeti Agárgazdasági Kamara (NAK) elnöke adott tájékoztatást az M1 aktuális csatorna kedd reggeli hírfolyamában.

Győrffy Balázs elmondta: a rendszer fejlesztésére egyedüliként a NAK pályázott, ennek alapján az agrárkamara működteti majd várhatóan az országos jégkármérséklő rendszert. A pályázat eredménye legkésőbb június végére várható. A rendszer úgy működik, hogy az ország területét felosztják egy 10-szer 10 kilométeres négyzethálós területre, a metszéspontokban helyeznek el jégesőelhárító talajgenerátorokat, ebből 984 működik majd a rendszerben. 

Ez utóbbi szerkezetekkel biztosítható az esetleges jégeső okozta károk mérséklése nemcsak a mezőgazdaságban, hanem például a gépkocsik és az épületek esetében is. A jégesőelhárítás során a talajfelszínen működő generátorokkal ezüstjodid kristályokat gyártanak, ezeket juttatják nagy koncentrációban a jégszemek kialakulását megelőzően a zivatarfelhőkbe. Így - több jégszem keletkezik - és mérsékelhető az esetleges kártétel.

A kárelhárítás a gazdálkodók számára ingyenes lesz. A költségeket - ami előreláthatólag évente mintegy 1,5 milliárd forintra rúg majd - a Kárenyhítési Alapból finanszírozzák. A mostani beruházás összköltsége pedig mintegy 1,8 milliárd forint. Mindennek nyomán pedig évente mintegy 50 milliárd forint termelési értéket lehet megóvni a mezőgazdaságban - mondta a NAK elnöke.

 

Forrás: mti

Országos hírekmezőgazdaságagrár-vidékfejlesztésjégkármérséklő rendszer