2024.07.20, Szombat

Hal helyett hálót ad a rászorulóknak az Élelmiszerlavina

pestpilis.hu

2018.02.15. 11:12

A helyi összefogást serkentő program hatására több település kezdett saját erőből kertészeti gazdálkodásba.

Február 28-ig várják a pályázatokat az Élelmiszerlavina programban – derült ki a kezdeményezés sajtóközleményéből.


Miről szól a program?

A Civil Iránytű Alapítvány és a Syngenta agrárvállalt által szervezett programban az önkormányzatok, oktatási intézmények és civil szervezetek pályázhatnak több millió forint értékű zöldség vetőmagra. Utóbbit az agrárvállalat által felajánlása biztosítja. A program megvalósításához a pályázónak kell biztosítania a megművelésre alkalmas, öntözhető földterületet, a szükséges eszközöket és a felügyeletet.

A nyertes pályázók elvetik a vetőmagokat, majd a betakarításig gazdálkodnak földterületükön, végül a terményeket odaadják a környéken élő nehéz sorsú családoknak, időseknek, fogyatékkal élőknek, szociális intézményeknek.


Helyi összefogással a legjobb a megvalósítás

A termőföldön végzett munkába bevonják a rászoruló embereket is, akik tapasztalatokat szereznek a mezőgazdasági művelésről, amelyet otthonukban, vagy akár egy mezőgazdaság vállalkozás alkalmazottjaként is folytatni tudnak. A társadalmi célú program így nemcsak segít, hanem összefogásra is ösztönöz” - hangsúlyozta Vajda Beáta, a Syngenta marketingvezetője. „Azaz, ahogy a mottója is kifejezi: hal helyett hálót ad.”

Az immár tíz éve minden évben meghirdetett programot a Civil Iránytű Alapítvány munkatársai koordinálják, a folyamatait pedig egész évben végig kísérik. A pályázók a megvalósításhoz partnerként egyéb szervezeteket is, akár vállalatokat, helyi egyházi szervezeteket is bevonhatnak. A szervezők kifejezetten preferálják, ha a program több résztvevővel, helyi szintű összefogással valósul meg.


Eddig több mint 140 ezer emberen segített

A közlemény szerint a program az elmúlt években ismert és elismert társadalmi célú kezdeményezéssé vált, amelynek hatására több település kezdett saját erőből kertészeti gazdálkodásba.

A Magyar Adományozói Fórum Társadalmi Befektetések Díjátadóján 2015-ben az Élelmiszerlavina elnyerte a Legsikeresebb Partneri Együttműködés díjat. Indulása óta már több mint 140 ezer emberen segített, a mezőgazdasági munkákba a nyertesek csaknem tízezer embert vontak be.

A 2018-as Élelmiszerlavina program részletes kiírása és pályázati anyagai itt érhetőek el.