2024.03.28, Csütörtök
Megháromszorozta a hulladék újrahasznosítását Magyarország
pixabay - illusztráció

Megháromszorozta a hulladék újrahasznosítását Magyarország

mti

2020.10.19. 17:50

Ehhez 13 évre volt szüksége hazánknak, ezzel az ugrással elértük, hogy a szemét kétharmada újra hasznosul.

Hirdetés

Tavaly jelentősen emelkedett Magyarországon a hulladék újrahasznosításának mértéke és csökkent az egy főre jutó hulladéktermelés. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára sajtótájékoztatón számolt be a részletekről, miután befejeződött az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszerben összesített elmúlt évi hulladékgazdálkodási adatok elemzése.

Boros Anita szavaiból kiderült, az összes hulladék 65,3 százalékát újrahasznosítják, miközben 2007-ben még csupán 24,6 százalék, 2015-ben pedig 50,1 százalék volt ez a mérték.   

Ezzel Magyarország újra jelentős lépést tett a "körforgásos gazdaság" megteremtése felé, vagyis, hogy egy termék ne a kukában végezze, hanem többször életre keljen - tette hozzá a politikus. Mint elmondta: az újrahasznosítás mértékének növekedésével egy időben folyamatosan csökken a csupán lerakással ártalmatlanított hulladék aránya, illetve javul a települési hulladék újrafeldolgozási aránya is.   


Az átlagosnál nagyobb sebességgel csökken a hulladék mennyisége

Ez utóbbi - folytatta - Magyarországon 2018-ban 37,4 százalék volt, ami ugyan elmarad az unió 47,4 százalékos arányától, ám a visegrádi együttműködés (V4) tagállamai között a legjobb adat. Ugyanakkor folyamatosan csökken az egy főre jutó hulladék mértéke is Magyarországon, és a csökkenés dinamikája meghaladja az uniós átlagot - tette hozzá.   

Ismertetése szerint a javuló tendenciák minden hulladékfajta esetében megfigyelhetők, így a Magyarországon megtermelt személyenként 49 kilogrammnyi veszélyes hulladék is jelentősen elmarad az unió személyenkénti 142 kilogrammos átlagától. Ugyanakkor a magyar értéket valamennyi, a V4 együttműködésben részt vevő ország meghaladja - tette hozzá Boros Anita.

Országos hírekhulladékgyűjtésélhető életújrahasznosítás