2024.03.29, Péntek
Közös közleményben tartottak megemlékezést a magyar jelnyelv napjáról
Illusztráció: unsplash.com

Közös közleményben tartottak megemlékezést a magyar jelnyelv napjáról

MTI

2021.11.09. 16:18

Közös közleményben emlékezett meg a magyar jelnyelv napjáról Nyitrai Zsolt kiemelt ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, Kósa Ádám, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (Sinosz) elnöke és Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő kedden.

Hirdetés

Az közleményükben emlékeztettek: az Országgyűlés 2017-ben a Sinosz kezdeményezésére - a jelnyelvi törvény elfogadásának évfordulója alkalmából

november 9-ét a magyar jelnyelv napjává nyilvánította, elismerve ezzel is a jelnyelvi törvény megszületésének és a jelnyelv használatának jelentőségét.

Hozzátették: a jelnyelv használatának biztosítása és alaptörvényben rögzített védelme "elősegíti, hogy a siketek és jelnyelvhasználó nagyothallók a társadalom egyenrangú és egyenjogú tagjai lehessenek". Magyarország alaptörvénye kimondja, hogy Magyarország védi a magyar jelnyelvet, mint a magyar kultúra részét.
 

Akár nyelvvizsgázni is lehet jelnyelvől

A közlemény szerint a megemlékezés a magyar jelnyelv napjáról azóta is, minden évben hangsúlyozza a magyar jelnyelv fontosságát és szerepét. Magyarországon több mint 60 000 siket és nagyothalló ember él.

Idézték Kósa Ádámot, a Sinosz elnökét, aki szerint "a siketek és nagyothallók jelnyelvhasználó közösségének helyzete tíz éve, a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szóló törvénynek köszönhetően folyamatosan javul". A Sinosz elnöke példaként megemlítette a Kontakt jelnyelvi tolmácsszolgáltatás fejlesztését és azt,

hogy Európában elsőként Magyarországon lehet jelnyelvből magyar nyelvvizsgát tenni.

"Bátran elmondhatom, hogy mára a magyar jelnyelvi törvény a világ egyik legkorszerűbb jelnyelvi törvényévé vált" - hangsúlyozta a közlemény szerint Kósa Ádám.
 

Kiemelt támogatás jár a fogyatékossággal élőket képviselő szervezeteknek

Nyitrai Zsolt kiemelt ügyekért felelős miniszterelnöki megbízottat is idézték, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány stratégiai partnerei a fogyatékossággal élőket képviselő szervezetek, ezért kiemelt támogatást kapnak. Ezt jól mutatja, hogy a kormány döntése értelmében évről évre emelkedik a fogyatékossággal élőket képviselő szervezetek költségvetési támogatása, amely kiszámítható és biztos működést nyújt nekik - mondta.

"Magyarország kormányának egyik kiemelt feladata annak biztosítása, hogy a fogyatékossággal élők minél önállóbb életet élhessenek és ehhez a jövőhöz kíván a magyar kormány minden rendelkezésére álló támogatást megadni"

- közölte Nyitrai Zsolt.

A közleményben idézték Tapolczai Gergely országgyűlési képviselőt, az Országgyűlés népjóléti bizottságának fogyatékossággal élők ügyeivel foglalkozó albizottságának elnökét, aki szerint a kormány folyamatos együttműködése a fogyatékossággal élőket képviselő szervezetekkel Európában és a világon is példaértékű.

"A magyar jelnyelvi törvény és módosításai jóvoltából a hallássérültek részesei lehetnek a társadalmi életnek, akadálymentesen kommunikálhatnak, és a hallássérülteket alkalmazó munkahelyek és lehetőségek is folyamatosan bővülnek" - írták a közleményben a képviselőt idézve.

"A magyar jelnyelv napja alkalmából közösen emlékezzünk arra, hogy a jelnyelv mindenkié" - zárult Nyitrai Zsolt, Kósa Ádám és Tapolczai Gergely közös közleménye.

Országos hírekkultúramegemlékezésjelnyelvkommunikáció