2024.03.19, Kedd
Elismerték a Magyar Vöröskereszt kiemelkedő munkáját az önkéntesek világnapja alkalmából
Kép: Magyar Vöröskereszt

Elismerték a Magyar Vöröskereszt kiemelkedő munkáját az önkéntesek világnapja alkalmából

MTI

2021.12.03. 17:14

Idén 140 éves a Magyar Vöröskereszt és 100 éves a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt.

Hirdetés

Kiemelkedően fontos a nemzet és az ország életében a Magyar Vöröskereszt munkája - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az önkéntesek világnapja alkalmából tartott pénteki ünnepségen, Budapesten.

Soltész Miklós - aki a Karitatív Tanács elnöke is - a WHC Csoport és a Magyar Vöröskereszt rendezvényén emlékeztetett: idén 140 éves a Magyar Vöröskereszt és 100 éves a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt.

Az államtitkár hozzátette: nem véletlen, hogy a Karitatív Tanácsnak több mint húsz éve, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsnak pedig mintegy tíz éve tagja a vöröskereszt. Emlékeztetett: a vöröskereszt égisze alatt a világ 192 országában mintegy 15 millió önkéntes és hivatásos dolgozik, Magyarországon minden megyében és rengeteg településen vannak jelen. Hozzátette: ezért döntött úgy a kormány néhány éve, hogy az Európai Unióban is egyedülálló támogatási rendszeren keresztül segítséget nyújt a vöröskeresztnek és öt másik karitatív szervezetnek.

Ennek nyomán a vöröskereszt 650 millió forintból, 11 helyszínen tud fejleszteni, újított fel vagy újít fel négyezer négyzetméter területet, vásárol számítógépeket, segítőeszközöket és gépjárműveket, hogy hatékonyabban végezhesse munkáját.

A államtitkár méltatta a vöröskeresztnek a rászorultakért, elesettekért és az egész nemzetért végzett munkáját, kiemelve, mennyire fontos volt és most is az a koronavírus-járvány alatti tevékenysége. Mint mondta, a kezdetekben a zárások miatt egészen más jellegű munkát kellett végezniük, mint most, amikor nyitottabb az ország, de a vöröskereszt - a karitatív szervezetek többségéhez hasonlóan - rugalmasan tudott ezekhez alkalmazkodni.

A legnagyobb érték az ember

Soltész Miklós a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, nemcsak a rászorulók és elesettek ellátásában, de a véradás szervezésében és a koronavírus-járvány következtében árván vagy félárván maradt gyerekeket segítő, a köztársasági elnök és felesége által életre hívott Regőczi Alapítvány munkájában is azonnal szerepet vállalt a Magyar Vöröskereszt.

Az ünnepségen - ahol a kiemelkedő munkát végző önkénteseket ismerték el - Soltész Miklós azt emelte ki, hogy a legnagyobb érték az ember, ezért nagyon fontos, amikor valaki másoknak segít, adja a szeretetét és az idejét. Az államtitkár az ünnepségen megköszönte az önkéntesek munkáját.

Az ünnepséget megelőző sajtótájékoztatón Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója arról beszélt: Európában másodikként, 134 éve indult a mentés Magyarországon, önkéntes mentőegyesületekkel, ez is azt mutatja, mennyire fontos az önkéntesség a mentésben, és talán soha nem volt olyan fontos, mint az elmúlt két évben.

Azt mondta, az elmúlt időszakban az 1,2 millió mentési feladaton túl 1,7 mintavételt végeztek, 500 ezer embert ellenőriztek a határoknál és 300 ezret szállítottak kórházba fertőzéssel vagy annak gyanújával.

Ezt csak az önkéntesek segítségével tudták megtenni - jegyezte meg, hozzátéve, a mentőszolgálatnál dolgozó vöröskeresztes önkéntesek bajtársak lettek, akik ugyanazért a célért, a magyar betegekért dolgoznak.

 

Fotó: MTI/Mónus Márton - Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója beszédet mond az önkéntesek világnapja alkalmából Budapesten, az Akvárium Klubban tartott ünnepségen 2021. december 3-án.


A járványhelyzet megmutatta, milyen nagy szükség van arra az önzetlen segítségnyújtásra

Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója arról beszélt, a vöröskereszt alapelve az önkéntesség, az önkéntesek világnapján pedig erről emlékeznek meg és köszönik meg az önkéntesek munkáját. Hozzátette: az önkéntesség olyan belső értéket mutat, ami nagyon fontos a nehéz időkben.

Kifejtette: hisz abban, hogy összefogva a Karitatív Tanács tagjaival, az állami intézményekkel - mint a mentőszolgálat, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vagy az Országos Vérellátó Szolgálat -, szélesebb körű segítséget nyújthatnak a magyar lakosságnak.

Berta Péter, a rendezvényt támogató, HR-szolgáltatással foglalkozó WHC Csoport ügyvezetője kiemelte: a járványhelyzet megmutatta, milyen nagy szükség van arra az önzetlen segítségnyújtásra. Köszönetet mondott az önkénteseknek, akik kapcsolatban állnak az emberekkel és segítik őket a bajban.  

Hozzátette: amikor a vöröskereszt kampányt indított önkéntesek toborzására, HR-szolgáltató cégként örömmel ajánlották fel toborzási csatornáikat és teszik ezt a jövőben is, ha szükség lesz rá. December 5-e az önkéntesek világnapja, amelynek megtartását az ENSZ közgyűlése 1985. december 17-én foglalta határozatba.

Országos hírekMagyar Vöröskeresztelismerésjárványönkéntesség