2024.03.28, Csütörtök
Közel 162 ezer éves e-matrica kelt el már az érvényességi idő kezdete előtt
Illusztráció: magyarepitok.hu

Közel 162 ezer éves e-matrica kelt el már az érvényességi idő kezdete előtt

MTI

2022.01.03. 13:15

Az érvényességi idő kezdete előtt érvényesített 2022-es éves autópálya-matricákból közel 70 ezer darab volt éves országos, a fennmaradó 92 ezer darab pedig megyei úthasználati jogosultság.

Hirdetés

Minden eddiginél eredményesebb volt a decemberi előértékesítési kampány: sosem vásároltak még meg annyi éves autópálya-matricát az év végi elővásárlási kampány keretében, mint tavaly decemberben; közel 162 ezer éves e-matrica kelt el már az érvényességi idő kezdete előtt - olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium hétfői sajtóközleményben.

A közleményükben kiemelték: a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. adatai szerint mintegy 162 ezer darab 2022-es éves országos és megyei úthasználati jogosultság talált gazdára 2021 utolsó hónapjában.

A minisztériumi kezdeményezésre 2016-ban bevezetett decemberi elővásárlási lehetőség népszerűsége folyamatosan nő. Míg az induláskor még csak bő 76 ezer, két évvel később már mintegy 120 ezer, tavalyelőtt pedig valamivel több mint 142 ezer darab következő évre szóló éves vignetta kelt el. A tavaly decemberben megvásárolt majd 162 ezer darab e-matrica 14 százalékkal haladja meg a korábbi legmagasabb értéket. Az érvényességi idő kezdete előtt érvényesített 2022-es éves autópálya-matricákból közel 70 ezer darab volt éves országos, a fennmaradó 92 ezer darab pedig megyei úthasználati jogosultság.

"A kiugró adatok arra engednek következtetni, hogy az autósok egyre tudatosabban terveznek az autópálya-matricák nyújtotta előnyökkel, a kényelmes, gyors és biztonságos eljutás lehetőségével, amelyet egy megváltott jogosultság tizenhárom hónapon át biztosít az ország vagy egy-egy megye teljes hálózatán" - mondta Bartal Tamás, a NÚSZ vezérigazgatója. A 2022-es éves autópálya-matricák 2022. január 1-jétől 2023. január 31-ig használhatók. Hasonlóképpen még idén januárban is érvényesek a tavalyra szóló éves vignetták.

Az éves országos pályamatricából 14 százalékkal kelt el több, mint egy évvel korábban. Ebből a matricatípusból a legtöbbet, közel 139 ezer darabot személygépkocsikra (D1 díjkategóriájú járműre) vásárolták meg a közlekedők, a bővülés itt is 14 százalékos. A 2022-es megyei matricákból 12 százalékkal vettek meg többet, mint 2020 decemberében.

E jogosultságok több mint felét, közel 51 ezer darabot Pest megyére váltották meg az elővásárlási kampány keretében. A második helyezett Fejér megyei matricából bő 8,6 ezer, míg a Győr-Moson-Sopron megyei vignettából kicsivel több mint 8 ezer darab kelt el.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára a közlemény szerint kifejtette: "az autópálya-matricákkal korábban sosem látott ütemben bővülő gyorsforgalmi hálózatot használhatunk. A hazai sztrádák összes hossza 2010-ben még nem érte el az 1300 kilométert, mára pedig a kétezer kilométert közelíti. 2019 óta egymás után három évben adtunk át száznál több kilométernyi autópályát és autóutat."

Országos hírekautópályae-matricamegyei matrica