2024.03.28, Csütörtök

Önkormányzati erdőben vágják a fát a közmunkások Bábonymegyeren

www.sonline.hu

2017.10.09. 12:32

A Somogy megyei településen sok fát termelnek, azzal fűtenek a faluházban, az óvodában és a nyugdíjas klubban.

Hirdetés

– Az önkormányzat tulajdonában van tizenkét hektár erdő, melyet közmunkaprogram keretében gondozunk – mondta Kiss Sándorné polgármester. – Sokszor kimegyek ellenőrizni a tíz közmunkást, mert nem veszélytelen munka. Bele kellett tanulnom az erdőművelésbe: utánaolvastam, tanácsot kértem a férfiaktól. Az erdőtörvény szigorodott, nem kis feladat minden előírást betartva művelni. Sok fát termelünk, azzal fűtünk a faluházban, az óvodában, a nyugdíjas klubban.

Egy híres fa emlékét is őrzik az 1130-as években már írásos említésű településen.Egykor a nyimi földút mellett állt Patkó Pista és Bandi fája, egy hatalmas vörösfenyő, amire felmászva a betyárok figyelhették, ki közeledik feléjük. Kopjafát is állítottak később ennek az emlékére.

Modern kori formájában Koppánymegyer és Nagybábony 1927-es egyesülésével jött létre a falu, melyben négy templom és egy kápolna is van. – Az elmúlt 15-20 évben legalább 150 fővel lettünk kevesebben, most szűken 800-an vagyunk – mondta Kiss Sándorné. – A nyolcosztályos iskolánk sajnos megszűnt, bár abban is sok lehetőség látok, hogy a gyerekek egy fejlett iskolába járhatnak. Az óvodát fenntartjuk, pályáztunk energiatakarékos kazánra. A konyhára már ráfért a felújítás, most a 21 óvodásunk és a két óvónőnk jó helyen, szép környezetben van.

Egy 36 millió forintos pályázat segítségével felújítottak egy épületet, mely azóta otthont ad a nyugdíjas klubnak és a helyi fittnesz egyesületnek. Egy másik pályázatuk is sikeres volt, az egészséges ivóvíz programban egy tartalék kútra nyertek támogatást. A faluház, kultúrház tetejét önerőből újították fel 5 millió forintból, 14 milliót pedig járdafelújításra fordítottak a saját pénzükből.

– Az idősek és a gyermekek támogatásra nagy hangsúlyt fektetünk – mondta a polgármester. – A nyugdíjas klub tagjai rendszeresen összejárnak, fellépnek a szomszéd települések rendezvényein. Minden évben megrendezzük az idősek napját, megvendégeljük a szépkorúakat. A szomszéd falvakból érkezők adnak műsort, a környező kistelepülésekkel, Zalával, Torvajjal, Lullával és Sérsekszőlőssel jó kapcsolat.

A Dunántúl egyik legnagyobb lőtere Bábonymegyer tulajdonában van, két éve pályázati pénzből újították fel. A tabi lövész és íjász sportegyesület működteti, a somogyi rendőrök százával jönnek ide éves gyakorlatos lövészetre. A kormány lőtér programjának keretében megkeresték már a polgármestert, de egyelőre konkrétumokról még nem tudnak beszámolni.

 

 

Forrás: www.sonline.hu

AktuálisBábonymegyerközmunkaprogramlőtér