2024.03.29, Péntek
Büntető feljelentést kíván tenni ismeretlen tettes ellen a siófoki obszervatórium mellett fejlesztő cég
Siófoki Obszervatórium - Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Büntető feljelentést kíván tenni ismeretlen tettes ellen a siófoki obszervatórium mellett fejlesztő cég

somogyivar.hu

2020.06.22. 13:18

Lapunknak a június 20-án megjelent cikkében tártuk fel, hogy a siófoki obszervatórium körüli építkezés messze nem a mérőállomás méréseinek a pontosságát, sokkal inkább a siófoki obszervatórium üdülője előtti partszakasz megszerzésének a lehetőségét befolyásolja.

Hirdetés

A szombati írásunk vélhetően felhergelte az OMSZ vezetését, mert ma reggel 05:54-kor a hirbalaton.hu gondolta, hogy reflektál a cikkünkre, majd 08:00-kor a Népszava és végül 09:25-kor a Magyar Hang gondolta, hogy szemlézi hirbalaton.hu cikkét. Persze bizonyos, hogy számos közéleti „kritikus” lap is így gondolja majd a nap során... Nincs is ezzel semmi baj, de mint a szombati cikkben is jeleztük, ha arról van szó, hogy az obszervatórium nyaralóinak nincs saját partszakaszuk és szeretnének, akkor arról kell beszélni, nem pedig hisztériát kell kelteni azzal, hogy egy nagyon komoly eljárások után engedélyes építkezés „valakik” szerint befolyásolja a balatoni időjárás előrejelzést.

 

A hirbalaton.hu még hivatkozik is írásunkra és utalást tesz rá, hogy a támadott beruházó tulajdonosa rendelkezik Dr. Gyuró György Ph.D. ✟ okleveles meteorológus 2014-ben készített szakvéleményével, amely megfogalmazza, hogy „A helyszín szemrevételezése után, az ingatlan környezetének előzményeit is ismerve megállapítható, hogy az Obszervatórium az új építmény létrejötte után is alkalmas lesz eddigi feladatainak ellátására.” – sajnos ezzel a nevesített szakvéleménnyel szemben a hirbalaton.hu csak annyit tesz közzé: „Több szakértő, illetve tudós véleménye egybehangzó” – persze kínos az, ha nincs ember, aki a nevét adná egy hisztériakeltéshez...

 

Kolarics Gergely az ingatlanfejlesztő társtulajdonosa lapunknak hétfőn délelőtt elmondta, hogy meglepődve olvasta a hirbalaton.hu oldalon a pontos számadatokat arról, hogy milyen értékű telekrészt adtak át ingyenesen. Mint elmondta ez az adat kifejezetten üzleti titok kategóriába sorolandó, ezért büntető feljelentést kívánnak tenni üzleti titkok kiszolgáltatás miatt ismeretlen tettes ellen. Mint ahogyan sajtóhelyreigazítást fognak kezdeményezni a hirbalaton.hu ellen, mivel a lap az írásában azt állatja, hogy az ingatlanfejlesztő társaságnak az Azúr Szórakoztató Központ Kft. tulajdonosa a Molnár Beton Kft. a Market csoport tagjának számít. Ez a társtulajdonos szerint kimeríti a hamis tényállítás fogalmát, így a sérelemdíj megfogalmazását is jogi szakértőjükkel elemzik, hiszen ez felveti a szándékosság gyanúját.

 

Elmondta végül, hogy rendkívül megdöbbentő számára, - aki évente több száz lakás építését koordinálja, és eddig soha hasonló hisztéria keltést nem tapasztalt - hogy milyen elképesztő energiával rontanak rájuk. Dr. Radics Kornéliának az OMSZ elnökének egy korábbi megbeszélésen annyira tetszett a beruházás, hogy többször említette, hogy ő is szeretne egy lakást az ingatlanban. Ma pedig az elnökasszony, az ismeretei alapján, minden követ megmozgat, hogy a beruházás rossz hírét keltse.

 

Elmondta újra, hogy ez azért is meglepő, mert az előzetes egyeztetések során egyetértést tapasztalt annak terén, hogy a siófoki mérőállomáshoz tartozó kerítés – ami az ő telkükön foglal helyet - fennmaradása érdekében, az érintett telekrészt ingyenesen átadták. Sőt, mint elmondta, azokat a vállalásaikat, melyeket az OMSZ kért, a jegyzőkönyvek rögzítik. Ennek megfelelően az építendő ingatlan tetején örökös szolgalmi jogot biztosítottak az OMSZ mérőműszerei számára, amire Balatonalmádiban és Balatonfüreden is van példa, így a fáktól és a környező szállodáktól magasabb mérési pont pontosabb referenciapontokat biztosítana. Mi több, az állomás elavult műszereit a legmodernebbekre lehetne cserélni, abból a 20 milliós eszközvásárlási támogatásból, amit szintúgy a korábbi jegyzőkönyvekben is vállalásukként rögzítettek.

 

Mint Kolarics Gergely elmondta, ő egy ingatlanfejlesztő céget vezet, politikai hisztériakeltésben nincs gyakorlata, de nem is érti, hogy a korábbi egyeztetések során minden fél által elfogadottakra most miért nem hivatkozik senki rajta kívül.