2024.04.18, Csütörtök

'56-os emlékparkot avattak Kaposszerdahelyen

Somogy Megyei Kormányhivatal

2017.07.25. 13:51

Kaposszerdahelyen adták át azt az 1956-os emlékparkot, melyet Horváth-Béres János, kaposszerdahelyi fafaragó alkotott. Az alkotást dr. Neszményi Zsolt, kormánymegbízott, Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő, valamint Prépost László, Kaposszerdahely polgármestere leplezte le a napokban.

Hirdetés

Az 1956-os forradalom szele Kaposszerdahelyet is elérte. A falu szülöttje, az akkor Képzőművészeti Főiskolán tanuló Németh József Budapesten aktív részese volt az eseményeknek. A retorziótól tartva elmenekült a fővárosból, s itt a somogyi településre bújtatták a helyiek. A festőművészről elnevezett utcában kapott helyet az a park, amely az 56-os Emlékbizottság sikeres pályázatának köszönhetően jött létre.

- Kaposszerdahelyen fontosnak tartják, hogy megőrizzék a múltat, ezért tesznek is a helyiek. Összefogásukkal újult meg ez a közösségi tér, ahol ma már nemcsak egy játszótér, hanem egy emlékpark is található. Ez pedig méltó emléket állít a hősöknek – mondta köszöntőjében dr. Neszményi Zsolt, a Somogy Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője 1956 eseményeinek kapcsán kiemelte: hosszú csendes félelem után tört fel az életösztön a magyarokból, s ez akkor megrengette a világot. Szabadságukat szerették volna visszakapni a forradalom résztvevői, de nemcsak akkor volt ez fontos. Mindig, így ma is meg kell küzdeni a szabadságért, hogy rólunk ne a fejünk fölött döntsenek mások.

Az emlékpark megvalósításában a helyiek is sokat fáradoztak, hiszen többek rendbe tették a játszóteret és ivó kutat létesítettek. Nekik mondott köszönetet Prépost László, Kaposszerdahely polgármestere az ünnepségen.

A parkban található szobrot Horváth-Béres János, kaposszerdahelyi fafaragó készítette. Ezt az alkotást dr. Neszményi Zsolt, kormánymegbízott, Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő, valamint Prépost László, Kaposszerdahely polgármestere leplezte le, majd az avatóünnepség zárásaként megkoszorúzták azt.

 

Forrás: Somogy Megyei Kormányhivatal

Helyi hírekSomogy megyeemlékpark1956-os forradalomKaposszerdahely