2024.04.26, Péntek

Balatonfüredi advent és programok a karácsony jegyében

hirbalaton.hu, balatonfured.hu

2017.11.27. 15:02

A következő napokban, hetekben koncertek, betlehemezés, gyerekprogramok várják a városba látogatókat Balatonfüreden. A Vaszary Galéria udvarában ezúttal is egy több mint tíz méteres fenyőfát díszítenek fel a karácsony előtti napokban. A Piros templom előtt álló Betlehemet hagyományos ünnepség keretében állítják fel december 1-én.

Hirdetés

Betlehem állítással veszi kezdetét a városban az advent. Az egyik legismertebb karácsonyi szokás a ferencesekkel terjedt el Európában. Szent Ferenc Betlehemét ugyan még nem a templomban mutatták be, hanem egy erdőben, de a 15-16. században már általános szokásnak mondható a Betlehem állítás. A Betlehemek állandó szereplői a Szent Család tagjai, Mária, a kis Jézus, Szent József, a pásztorok, a háromkirályok, illetve az ökör és a szamár.

Több program igyekszik meghitté tenni a várakozás időszakát. A hagyományoknak megfelelően a város kórusai templomi hangversenyt tartanak, ezúttal zenél majd a Füred Dixieland Band is, a gyerekeknek pedig Csajkovszkij Diótörőjét jelenítik meg a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei. Jubileumi koncertet ad az alakulásának 55 éves évfordulóját ünneplő Omega együttes. A zenekar több év szünet után Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezt adott ki, így a klasszikus dalok mellett új szerzemények is hallhatók lesznek a füredi koncerten.
Lesz épület fényfestés, alkotóműhely a karácsony jegyében, meggyújtják advent fényeit, a Kerek templom elől pedig forralt boros reformkori séták indulnak.

A képzőművészet iránt érdeklődők, sem maradnak program nélkül, a Vaszary Galériában két kiállítás látogatható decemberben. Négy évszázad gyerek portréiból látható tárlat, amelyen a 17. századi művektől a kortárs alkotásokig lehet nyomon követni, hogyan változott a gyerekek, egyáltalán a család társadalmi megítélése az elmúlt évszázadokban. Festmények, grafikák, szobrok, fotók és videómunkák szerepelnek a kiállításon egyebek mellett Barabás Miklós, Munkácsy Mihály, Szőnyi István, Csók István, Fényes Adolf, és Vaszary János és több kortárs alkotó műve. Részletek itt.
Január első hetéig látható még a rendkívüli tehetségű, ám nehéz sorsú Duray Tibor életmű kiállítása, amelyen a monumentális, Aranykor című művét is megnézhetik a látogatók.

December 19-én ünnepi díszkivilágításba öltözik a galéria, a kertjében pedig immár hagyományosan felállítják a város karácsonyfáját. Lesz közös éneklés, mézeskalács készítés, forralt borozás. Fellép az Eötvös Loránd Általános Iskola kamarakórusa

A Füredi Advent programjai:

December 1. péntek
16.30 Betlehem állítás (Piros templom tere)

December 2. szombat
10.00-13.00 Vaszary Alkotóműhely Családi nap (jegyár: 600 Ft/fő, családi: 1800 Ft)
14.00-17.00 Adventi bütykölde az Arácsi Népházban
17.00 Adventi Egyházzenei Áhitat (Piros templom)

December 3. vasárnap
17.00 Advent fényei (Balaton Szabadidő Központ)

December 9. szombat
17.00 Mesekastély: Diótörő részletek itt

December 14. csütörtök
17.00 Gyerekkórusok karácsonyi hangversenye a Füred Dixieland Band-del (Balaton Szabadidő Központ)

December 15. péntek
17.00 Református Általános Iskola fényfestése

December 16. szombat
10.00-13.00 Vaszary Alkotóműhely
Családi alkotónap (jegyár: 600 Ft/fő, családi: 1800 Ft)

December 19. kedd
16.00 Városi Karácsonyfa ünnep a Vaszary Galéria kertjében
Közreműködik: Balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskola Kamarakórusa
19.00 Omega koncert (Balaton Szabadidő Központ)

December 20. szerda
18.00 Felnőtt kórusok karácsonyi hangversenye (Evangélikus templom)
Forralt boros reformkori séták 2900 Ft/fő, nyugdíjas: 1900 Ft/fő
Indulási helyszín: Kerek templom
December 9-10. 11 óra  és december 16-17. 11 óra

AktuálisprogramokBalatonfüredadventkarácsony Betlehem