2024.04.26, Péntek

Korszerűsítik, bővítik a vízvédelmi rendszert Máriafürdőn

hirbalaton.hu/Balatoni Futár

2017.11.20. 17:13

Több mint háromszáztizenkétmillió forintos pályázati forrás áll rendelkezésre ahhoz, hogy tartósan megoldódjon Balatonmáriafürdőn a csapadékvíz gyors elvezetése. A beruházás a település több évtizedes gondjait oldja meg, s ezzel szinte tökéletesnek mondható a déli part egyik legkedveltebb üdülőhelyének infrastruktúrája.

Hirdetés

Galácz György, Balatonmáriafürdő polgármestere a kivitelezés megkezdése előtt elmondta: a csapadékvíz projektet két ütemre, ezen belül hat különböző tervezési szakaszra bontották. s az első ütemben két rész kivitelezése valósul meg. Az érvényes vízjogi engedéllyel rendelkező Rákóczi utca és környéke, a Vilma utca csapadékvíz elvezetése, valamint a Gróf Széchényi Imre téri zárt csapadékcsatorna kiváltása és a Dózsa Gy örgy utcán padkafolyókák kiépítése.

A kiviteli tervek elkészítését az Ipanema Mérnöki Tanácsadó Kft. végezte, az I. ütem kivitelezői közbeszerzésének nyertes ajánlattevője pedig a Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt. A kivitelezői szerződés nettó összege nyolcvanhatmillió forint, s a közbeszerzés határidejének zárultával, október 25-től már a gépeké és munkásoké az érintett terület. Az építés keretében ezer métert is meghaladó csapadékvíz-, és kétszázharminchét méter folyóka csatornát alakítanak ki. A munkálatok teljesítési határideje – szerződés szerint – 2018. március vége.

A pályázat II. üteme 2018 tavaszán indulhat, miután hatályba lépnek a vízjogi létesítési engedélyek, ezek módosításai, illetve elkészülnek a kiviteli tervek, valamint ismét lefolytatják a kivitelezői közbeszerzési eljárást. Ez a szakasz többek között a Keszeg, Akácfa, Őrház és Faluház utcák csapadékcsatorna építését és a Gróf Széchényi Imre tér csapadékvíz átemelő építését valósítja meg.

A polgármester kitért a Balaton – korábbi éveknél magasabb – vízszintjéből adódó problémákra is. Mint mondta, a 110 centiméter meghatározását elsődlegesen a turizmus érdekei diktálták, s a döntéshozók nem számoltak az ezzel járó talajvíz emelkedésével.

Emiatt is nagy hangsúlyt kell fektetni a felszíni vízelvezetés megoldására, az utcai vízelvezető árkok rendszeres tisztítására. A belterületek csapadékvíz-elvezetése akkor megoldott, ha a települést körülvevő területek vízrendezése is megfelelő, hiszen a csapadékos időszakokban a magasabban fekvő területekről befolyó víz jelentős problémát okoz. Ezért indokolt az elöntésekkel veszélyeztetett területek vízelvezető rendszerének felülvizsgálata és megfelelő kiépítése.

A felszíni vízelvezetéssel nem rendelkező utcákban ki kell építeni a vízelvezető árokrendszert. A hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű és el nem vezetett csapadék elöntéseket és ezzel együtt jelentős károkat okoz Máriafürdő egyes részein.

A projekt tervezett befejezési határidejét követően, 2019. április 30. után várhatóan nem lesznek a helyi önkormányzatnak hasonló gondjai.

Aktuálisvízvédelmi rendszerBalatonmáriafürdőkorszerűsítéscsapadékvíz