2024.04.26, Péntek

Lakossági fórumot tartanak Siófokon a Balatont érintő fejlesztésekről

hirbalaton.hu

2018.04.23. 19:30

Lakossági fórumon ismerteti az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép- dunántúli Vízügyi Igazgatóság Konzorciuma a „Balaton levezető rendszerérének korszerűsítése” című projekt és az ahhoz kapcsolódó tervezett fejlesztések részleteit. A fórum időpontja április 26. 17 óra, helyszíne Siófok Város Önkormányzata.

Hirdetés

Amint arról a hirbalaton.hu is beszámolt, a kormány egy két évvel ezelőtti határozatban 12 milliárd forintot nevesített a Balaton vízlevezető rendszerének korszerűsítése, amelynek révén tartósan és biztonságosan megemelhető lesz a Balaton vízszintje. A tervezett fejlesztések megvalósításával javul a siófoki vízszintszabályozó zsilip hatékonysága, a Sió-csatorna vízlevezető képessége, növekszik a Sió menti területek árvíz elleni védettsége. Ezáltal összességében javulnak a Balaton vízszint-szabályozásának feltételei.

A projekt részeként megújul a két vízszintszabályozó műtárgy (Siófoki leeresztő zsilip, Balatonkiliti mederduzzasztó) és a Siófoki hajózsilip, továbbá az árvízvédelmi biztonság növelése érdekében megtörténik a Sió-csatorna magassághiányos árvízvédelmi töltésrendszerének magasítása és egy szakaszon áthelyezésre kerül a Sió-csatorna árvízvédelmi töltése. A projekt keretében rendezésre kerülnek a Sió-csatorna mentén lévő, felújítandó magas partok is. Sor kerül továbbá a hajózás biztonságát szolgáló fejlesztésekre, melynek keretében megvalósul a Balatonon a kardinális hajózási jelrendszer fejlesztése, hajózási adatbázis létrehozása, hajózási jelek aktualizálása, kitűzése és elhelyezése, elkészül a Sió-csatorna hajóút kitűzési tervének módosítása, valamint a keresztező műtárgyak hajózási jeleinek helyreállítása és a balatonkiliti kikötőhely fejlesztése. Fejlesztik a monitoring rendszert, így sor kerül új hidrometeorológiai és hidrometriai állomások telepítésére

A lakossági fórumon a résztvevők számára lehetőség nyílik kérdések feltevésére.

További információk: balatonlevezeto.ovf.hu

AktuálisBalatonOrszágos Vízügyi Főigazgatóság Siófokvízszint-szabályozásSió-csatorna