2024.04.26, Péntek

Diófesztivált rendeztek Lengyeltótiban

Somogy Megyei Kormányhivatal

2017.09.12. 14:41

13. alkalommal rendezték meg a diófesztivált a Somogy megyei Lengyeltótiban. A délelőtt ezúttal is főként a szakmai tanácskozásról szólt.

Hirdetés

Az esemény megnyitóján köszöntőt mondott dr. Neszményi Zsolt, a Somogy Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

A diótermesztés hazai kilátásairól, a piaci igényekről és a gyümölcskertészet aktuális kérdéseiről is tájékoztatták a résztvevőket a Lengyeltótiban rendezett diótanácskozáson. A diófesztivál keretében tartott szakmai programon részt vett dr. Neszményi Zsolt, kormánymegbízott, aki kiemelte: a Somogy Megyei Kormányhivatal több szállal is kötődik az agráriumhoz, a növény- és gyümölcstermesztéshez. Ezért is fontos, hogy a hivatal segítse a termelőket. Így van ez a diótermesztés kapcsán is – tette hozzá a kormánymegbízott.

Lengyeltóti nevével már szorosan összekapcsolódott a dió, hiszen a település határában található Magyarország és Közép-Európa legnagyobb összefüggő dióültetvénye. A tóti diótermés 80-90 százalékát Nyugat-Európában, főleg Németországban, Olaszországban és Nagy-Britanniában értékesítik.

Nemcsak gazdasági szempontból jelentős a dió. A termése különösen fontos, hiszen a dióban található esszenciális zsírsavaknak köszönhetően rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk azért, hogy vérnyomásunkat egészséges szinten tartsuk. Lengyeltótiban pedig a dió számos felhasználási lehetőségét ismerik. A fesztiválon sütő- és főzőversenyen is bizonyíthatják ezt az indulók.

Az egész napos program megnyitóján dr. Neszményi Zsolt, kormánymegbízott mellett részt vett dr. Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium Agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára, Huszti Gábor, megyei közgyűlési alelnök, dr. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke és Zsombok Lajos, Lengyeltóti Város polgármestere is.

 

Forrás: Somogy Megyei Kormányhivatal

Helyi hírekSomogy megye2017fesztiválLengyeltótidiószakmai tanácskozásdiótermesztés