2024.04.25, Csütörtök

A vártnál is több terv érkezett be a siófoki ötletpályázatra

siofok.hu

2017.02.14. 11:22

Összesen 17 pályamű érkezett be arra az pályázatra, amit még tavaly novemberben írt ki Siófok a központi üdülőterületének komplex fejlesztésére. Az eredményhirdetés és díjkiosztás február 28-án lesz.

Hirdetés

Siófok legértékesebb, legrégebbi és legismertebb területének, az üdülőközpontjának hosszú távú fejlesztésére, egyedi, világszínvonalú arculatkialakítására írt ki ötletpályázatot a város önkormányzata.

A kiírás nemcsak azért volt különleges szakmai kihívás, mert a mintegy másfél kilométernyi partszakasszal rendelkező terület az egész Balaton-régió egyik legértékesebb részének számít, hanem mert hosszú évek óta nem írt ki egyetlen település sem olyan pályázatot, amelyben egy egész városrész fejlesztését “álmodhatják” meg a tervezők.

Az érintett siófoki városrészben található a Sió-torkolat, a hajózási és a halgazdálkodási cég központja, kikötő, móló, a Rózsakert, a Nagystrand, a Petőfi sétány, közepén az átalakításra szánt hajózási szigettel.

Az önkormányzat az ötletpályázatra érkező tervezői javaslatok alapján kívánja a területben rejlő komplex fejlesztési lehetőségeket tisztázni, és meghatározni a hosszú távú programját.

A zsűrizést végző szakértői bizottság sok szempontot figyelembe véve hozza majd meg a döntését. Mivel ötletpályázatról van szó, az önkormányzat akár több pályaművet is megvásárolhat a jövőbeni fejlesztési terveihez. A pályaművek legjobbika 5 millió forintos díjazásban részesülhet, a megvásárolt pályaművekért pedig minimum 500 ezer forintot fizet a város. (A díjazott vagy megvásárolt pályaművek Siófok tulajdonába kerülnek.)

A tervpályázat lebonyolítója a MÉK Koordinációs és Logisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. A pályázat beadása anonim, vagyis jeligés volt, így egyelőre az sem tudható, hogy külföldről érkezett-e pályamű.

A február 28-i eredményhirdetés és díjkiosztó után a tervek szerint március 7-én sor kerül az értékelt tervpályázatok nyilvános bemutatására is.

Aktuálissiófoküdülőközpontpályázatfejlesztésarculatönkormányzat