2024.06.16, Vasárnap

Megújul és múzeumként él tovább Kaposvár régi levéltára

MTI

2017.03.08. 10:17

1,4 milliárd forintból renoválják a kétszáz éves épületet, melyből korábban leromlott állaga miatt már távozott a levéltári gyűjtemény.

Kaposváron a Somogy megyei és a helyi önkormányzat közös finanszírozásában újul meg a volt levéltár épülete azon együttműködési megállapodás szerint, amelynek aláírására a város közgyűlése keddi, rendkívüli ülésén hatalmazta fel Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármestert.

A következő években lezajló felújítás bruttó 1,4 milliárd forintba kerül. Ebből egymilliárdot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázati forrásából a megye, 400 millió forintot pedig a Modern városok programból Kaposvár biztosít.

Az épület a jövőben kulturális, múzeumi célokat szolgál majd. Ezt és az energiahatékonysági, költségtakarékos üzemeltetési szempontokat figyelembe veszik a tervezés és kivitelezés során.

 

A levéltárnak két évvel ezelőtt kerestek új otthont

A klasszicista stílusú, kétszáz éves Rippl-Rónai téri épületet eredetileg is levéltárnak és börtönnek tervezték. A Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltára két évvel ezelőtt költözött el belőle, mert az állagában lepusztult, és nem felelt meg a szakmai elvárásoknak. Az épületben őrzött hatezer folyóméternyi levéltári anyag és a harmincezer kötetes könyvtár a kaposvári önkormányzat által felajánlott, korábban iskolaként működő épületegyüttesbe került.

Az ottani ingatlanok több mint félmilliárd forint értékű megújítása és egy raktár kialakítása megteremtette a lehetőségét, hogy egy helyre kerüljön a levéltár korábban három helyen őrzött, összesen több mint 16 kilométernyi iratanyaga. Benne olyan kincsek is megtalálhatók, mint az 1498. január 6-án keltezett, II. Ulászlótól kapott megyecímer-adományozó levél vagy a mohácsi csata előtti időkből származó 140 oklevél a donneri városrészbe.

Modern városok programTerület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)műemlékfelújításAktuálisKaposvár