2024.03.28, Csütörtök

Siófoki gála: ismét Tokaj nyert a borvidékek között

mti

2017.03.12. 17:21

Idén is megrendezték az Országos Syngenta Borversenyét, ahol az ország összes bortermelő térségéből benevezett 459 nedű közül a legjobbnak választott tizenháromból hetet készítettek a történelmi borvidék borászai.

Hirdetés

Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója köszöntőjében beszélt arról, hogy kihívásokkal teli 2016-os évet tudhatnak maguk mögött a szőlőtermesztő gazdaságok. Az enyhe telet követően tavasszal fagyok, nyáron jégverések, szeptemberben esőzések keserítették a gazdálkodók életét az ország több területén. Az enyhe téli időjárás miatt a kórokozók és a kártevők szinte minden formában támadták a szőlőt, ami ellen tervszerű, hatékony növényvédelmi megoldásokat kellett alkalmazni. A közel 60 ezer hektárról leszüretelt 400 ezer tonnányi szőlőtermés ugyan jobb lett, mint a korábbi évek átlaga, de vannak olyan területek - Sopron, Nagy-Somló, Badacsony és a Balaton-felvidék -, ahol nagyon komoly terméscsökkenést szenvedtek el a termesztők.

Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének nyugalmazott docense, a borverseny elnöke úgy fogalmazott, a nehézségek ellenére a tavalyi évjárat igazán jónak bizonyult. Ezt bizonyítja, hogy az idei borversenyen a 2016-os borok összesen 61 aranyérmet érdemeltek ki, például a Kősziklás Borászat Kft. 2016-os Syrah Roséjáért nagyarany elismerést kapott.

A szakember elmondta: az idei bírálaton kiválóan szerepeltek az illatos fajták: a Sauvignon Blanc, a muskotály-félék, valamint az Irsai Olivér. A roséborokról azt mondta, rendkívül sokat fejlődtek az elmúlt 10-15 évben, az idei évben is jól szerepeltek, köszönhetően az új borászati eljárásoknak. A borverseny elnöke kitűnőnek nevezte az idén bírálók elé került vörösborokat, amelyek közül a villányi és a szekszárdi borászok vitték a prímet.

Az idei verseny - amelyre összesen 455 borral és 4 pezsgővel neveztek - abszolút "bajnoka" Tokaj lett. A legjobb 13 borból hét érkezett erről a borvidékről. A legkiválóbb boroknak járó Quadris-díjakat a Bock Borászat 2011-es Bock Capella cuvée-je, a NAIK SZBKI Badacsony 2013-as Badacsonyi Kéknyelűje, valamint a Tolcsva-Bor Kft. 2009-es 5 puttonyos Tokaji Aszúja érdemelte ki.

Nagyaranyat kapott a Szentpéteri Borpince, a Kősziklás Borászat, a Schieber Pincészet, a Sauska - Tokaj, a Tolcsva-Bor, a Csubák Testvérek, a Grand Tokaj, és Koch Csaba egy-egy, valamint a Sárga Borház két bora. Rajtuk kívül 124 arany-, 228 ezüst-, 82 bronzérmet, valamint 12 oklevél elismerést adott át a zsűri.

A siófoki gálán Nádudvari Éva a Syngenta kampánymenedzsere előadásában beszélt arról is, hogy a harminc éve nem tapasztalt idén januári fagyok a rügyvizsgálatok szerint sok szőlőben okoztak fagykárokat, amelynek mértéke igazán majd csak a rügyfakadáskor derül ki. Emiatt várhatóan emelkedni fognak a felvásárlási árak, a kevesebb szőlőmennyiség azonban a korábbinál jobb minőséget képviselhet - tette hozzá.

Az eseményen, amelyen az ország borvidékeiről mintegy kétszáz szakember vett részt, bemutatkozó előadást tartott az év borásza, Mészáros Pál is.

Aktuálissiófok2017borászatgáladíjátadásborvidékOrszágos Syngenta Borverseny