2024.03.28, Csütörtök
Új konzulátust nyitott Ausztria a Dél-Dunántúlon
Kép: pixabay.com/illusztráció

Új konzulátust nyitott Ausztria a Dél-Dunántúlon

mti

2017.05.20. 09:00

Immár hetedik magyarországi tiszteletbeli konzulátusát nyitotta meg Ausztria csütörtökön Pécsett. Az intézmény június elsejétől Baranya, Somogy és Tolna megyében látja el feladatait.

Hirdetés

Hochmann András, az Osztrák Köztársaság április 19-én kinevezett pécsi tiszteletbeli konzuljának a két ország politikai, kulturális és gazdasági kapcsolatainak ápolása, illetve a dél-dunántúli megyékben konzuli szolgáltatások nyújtása lesz a feladata - hangzott el az ünnepélyes megnyitón a konzulátus épületében, a Pécshez tartozó üszögpusztai Batthyány-Strattmann-kastélyban.

Elisabeth Ellison-Kramer osztrák nagykövet a pécsi tiszteletbeli konzulátus jelentőségét érzékeltetve arról beszélt, hogy nagyon sok osztrák állampolgár és cég talált otthonra a dél-dunántúli régióban is. A szomszédos ország cégei elsősorban a pénzügyi és biztosítási szektorban, a kiskereskedelemben, a papír- és csomagolástechnikában, az építő- és építőanyag-iparban aktívak a régióban - részletezte a diplomata. Arról is beszélt, hogy a jól kiépített tiszteletbeli konzuli hálózat a szimbolikus jelenléten túl a többi között a vészhelyzetekben segítséget nyújthat.     

Hochmann András, aki egy biztosítótársaság vezérigazgatója, köszöntőjében jelentős feladatnak és kihívásnak nevezte a tiszteletbeli konzulátus irányítását és a lehetőséget, hogy közreműködhet a kétoldalú kapcsolatok ápolásában, fejlesztésében.

A tiszteletbeli konzul az MTI érdeklődésére elmondta: feladata lesz, hogy osztrák állampolgároknak krízishelyzetben - ha balesetet szenvednek vagy bűncselekmény áldozatává válnak, esetleg büntetőeljárás indul ellenük - segítséget nyújtson.

Kitért arra is, hogy a külföldön élő osztrák nyugdíjasoknak évente egyszer kötelező jelentkezniük az osztrák társadalombiztosításnál, s ezt a három megyében élő mintegy háromszáz idős osztrák mostantól a pécsi konzulátuson is megteheti.

Hochmann András elmondta: korábban már egy másik helyszínen működött Pécsett osztrák tiszteletbeli konzulátus, de az intézmény három éve, elődje konzuli működésének beszüntetésekor felfüggesztette munkáját.
 

Forrás: mti

AktuálisSomogy megyeausztriakonzulátusdiplomácia