2024.03.04, Hétfő

A tervek szerint halad a kaposvári színház rekonstrukciója

mti

2017.06.10. 14:18

Jövő év végére készül el a kaposvári Csiky Gergely Színház, ahol jelenleg szerkezetmegerősítési munkálatokat végeznek, hamarosan pedig elkezdődik a hátsó épületrész építése.

Hirdetés

L. Balogh Krisztina, a somogyi megyeszékhely főépítésze az építkezés csütörtöki sajtóbejárásán beszámolt arról, hogy a kivitelező jelenleg a szerkezetmegerősítési munkálatokat végzi, amelyekre a több mint százéves ingatlan állagromlása mellett az előcsarnok alá tervezett új szint kialakítása miatt is szükség van.

Jól halad a munka, a teátrum felújítása jövő év végére befejeződik, de a vasbeton szerkezetek a vártnál is rosszabb állapotban vannak, minden pillért és gerendát meg kell vizsgálni és a megerősítésükhöz a legjobb technológiát kell kiválasztani az épület stabilitása érdekében - jegyezte meg.

A főépítész kitért rá, hogy a jövő héten kezdődik az úgynevezett üzemi épületrész bontása, majd a hátsó épületrész építése, párhuzamosan a műemléki épületrész alapjának megerősítésével.

A megújuló teátrum felső színpadgépészete teljesen gépesítve lesz, a színpadba pedig nagy dobforgót építenek be süllyedőkkel, liftekkel, mindez érdekes színpadképek beállítását teszi lehetővé - sorolta.

L. Balogh Krisztina elmondta, a műszaki páholy új helyen lesz, az épületben több büfé üzemel majd, a látogatókat a stúdiószínházban a korábbihoz képest "egészen más világ" fogadja.

A főépítész kiemelte, hogy az 1911-ben elkészült épületnek négy lépcsőháza van, amit nemcsak tűzvédelmi okokból alakítottak ki. Az átadásakor 1400 férőhelyes színház állóhelyeire akkor szabadnapos cselédek és a szegényebb rétegek képviselői váltottak jegyet, a 20. század elején fontosnak tartották elkerülni a különböző társadalmi rétegek képviselőinek keveredését.

A négy lépcsőház megmarad, de a modernizáció keretében átjárhatókká tesszük azokat - közölte.

A városháza a 9 milliárd forintos rekonstrukció kapcsán korábban felidézte, hogy a Kaposvár jelképének számító Csiky Gergely Színház épülete Magyar Ede és Stahl József tervei alapján készült, benne 1955-től működik állandó társulat.

Az ingatlant 1965-ben kibővítették, az 1980-as évek végén felújították és ellátták a ma is használatos színpadi technikákkal. Azóta jelentős átalakítást nem végeztek rajta, modernizációja esedékessé vált. A teátrum a műemléki szempontok figyelembe vételével folyó kivitelezés során kívül és belül egyaránt megújul, hogy megfeleljen a 21. századi igényeknek.

 

Forrás: mti

épületfelújításAktuálisKaposvárszínházCsiky Gergely Színház