2024.04.24, Szerda

Kaposvárra figyelnek Európa lovasai

Somogy Megyei Kormányhivatal

2017.07.28. 10:38

Lovastusában, díjlovaglásban és díjugratásban mérik össze tudásukat a sportolók a Póni lovas Európa-bajnokságon, amelynek vasárnapig ad otthont a Kaposvári Egyetem Agrár Központ Pannon Lovasakadémia.

Hirdetés

Számos kiemelkedő nemzetközi versenyt rendezett már a kaposvári Pannon Lovas Akadémia, amely a Nemzetközi Lovas Szövetség döntése értelmében ezúttal a Póni kontinensviadalnak a helyszíne.

A hivatalos megnyitó előtt székelykaput avattak a Pannon Lovas Akadémia területén. Ezen az eseményen jelen volt Böjte Csaba, ferences szerzetes és a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar is.

A kontinensviadal megnyitó ünnepségén dr. Borbás Zoltán, a Kaposvári Egyetem kancellárja, prof. dr. Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem rektora mellett részt vett Szita Károly, Kaposvár polgármestere, Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke, Sárfalvi Péter, nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, valamint az Európa-bajnokság védnökeként dr. Neszményi Zsolt, kormánymegbízott is.

Az Európa-bajnokságnak otthont adó Kaposvári Egyetem kancellárja elmondta: számos fejlesztés valósult meg a verseny kapcsán. Dr. Borbás Zoltán kiemelte: új lovas pálya létesült, 5 km-es út- és 3500 négyzetméteres csarnok is épült.

 

 

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke hangsúlyozta: ezek a beruházások az egész lovas sport számára fontosak. - A póni sport komoly értékkel bír, hiszen ez a verseny is a jövő reménységeinek, tehetségeinek felfedezéséről szól, hiszen világbajnokok, olimpiai bajnokok, Európa-bajnokok kezdték pónilovasként karrierjüket – folytatta Lázár Vilmos.
Mint az ünnepségen elhangzott: a kormányzat is támogatja a lovas sportot, a kaposvári Póni Európa-bajnokság 140 millió forintos forráshoz jutott.

Tizenkilenc nemzet, százhatvanöt lovasa, köztük öt magyar fiatal is nevezett a kontinensviadalra, amelyen három olimpiai szakágban versenyeznek a sportolók. A küzdelmek már kedden reggel megkezdődtek, a döntőket szombaton és vasárnap rendezik. A szervezők várják az érdeklődőket, akik számára ingyenes a belépés az Európa-bajnokságra.

Galéria

AktuálisSomogy Megyei KormányhivatalKaposvárPóni lovas Európa-bajnokság