2024.06.16, Vasárnap

Már ezer tonna beton beépült Kaposvár új arénájába

MTI, kozbeszerzes.hu

2017.08.13. 08:32

A ZÁÉV és a Fertődi Építő által kivitelezett multifunkcionális csarnok motorosan mozgatható mobillelátókkal valósul meg, s idén novemberre szerkezetkész lesz.

Nemzetközi sportesemények megtartására is alkalmas, multifunkcionális épület lesz a május óta épülő Kaposvár Aréna, amely bruttó hatmilliárd forintból 2019 elejére készül el a somogyi megyeszékhelyen. A kosár-, a röp- és a kézilabdázók edzéseihez, mérkőzéseihez modern körülményeket, a hazai és nemzetközi mérkőzések közönségének 3040 ülőhelyet biztosít, de az ide szervezett kulturális eseményekre több mint négyezer embert is fogadni tud.

Dér Tamás (Fidesz-KDNP), Kaposvár alpolgármestere az építkezés helyszínén, az Arany János utcában, a régi sportcsarnok melletti egykori téglagyári területen tartott pénteki bejáráson közölte: a beruházás jól halad, a kivitelezéshez eddig csak betonból ezer tonnát használtak fel, a létesítményt tartó cölöpök már a helyükön vannak, az épület novemberre szerkezetkész lesz.

kaposvarmost.hu

Diós András, az aréna kivitelezését végző ZÁÉV Zrt. projektfőmérnöke az MTI érdeklődésére elmondta: az új sportcsarnok kavicsalakú lesz, külsejét karcolásmentes lemezzel borítják, amely ellenáll a „pusztakezes” rongálási kísérleteknek, felülete pedig speciális szerekkel tisztítható.

Az épület legnagyobb újdonsága a multifunkcionális kialakítása: a motorosan mozgatható mobillelátóknak köszönhetően akár a teljes, kétezer négyzetméteres küzdőtér is használható, amelyen így egyszerre több csapat is edzhet. Diós András megjegyezte, hogy a kaposvári a győri arénánál kisebb, de belső kialakítását tekintve szinte ugyanolyan lesz. A technika gyors fejlődése révén a világítása és a légtechnikája mondató valamivel korszerűbbnek.

 

A régi körcsarnokot is felújítják

A politikus szólt arról, hogy az új csarnok építésével párhuzamosan az 1983-ban épült régi felújítása is megkezdődött. A helyi Szemeco Szakipari Kft. kivitelezésében az épület új homlokzati szigetelést kap, kicserélik a nyílászáróit, az aulája igazi közösségi térré alakul, a létesítmény köré járdát építenek a biztonságos közlekedés érdekében. A modernizációnak köszönhetően a körcsarnoknak is nevezett ingatlan ezer helyett 1300-1500 ember egyidejű fogadására is alkalmassá válik. Az épület rekonstrukciója két ütemben zajlik majd, és a város önerejével együtt mintegy egymilliárd forintba kerül.

kaposvarmost.hu

Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester a bejáráson hangsúlyozta: mindkét építkezés a kormány támogatásával, a Modern városok program révén valósulhat meg.

ZÁÉV Építőipari Zrt.AktuálisKaposvársportcsarnokFertődi Építő Zrt.