2024.04.25, Csütörtök

Kaposmérőn került sor a hazai Nagy Lépésre

hirbalaton.hu

2017.09.12. 11:41

Magyarország is csatlakozott a nemzetközi „The Giant Steps” projekthez, melyre a Somogy megyei Kaposmérőn, Kassai Lajos lovasíjász birtokán került sor.

Hirdetés

Hogy milyen üzenettel töltötték meg a 100 méter hosszú lábnyomot? A héten napvilágot látott videóból kiderül. „Szervezőként, rendezőként a megosztottság nélküli, hasonló értékrendet követő emberek összefogásában, a közös felelősségvállalásban látom a jelent és a jövőt. Ezt szerettem volna láttatni a filmben: én ilyen lábnyomot kívánok hagyni magam után” – mondta Szombathelyi Tibor, a hazai Nagy Lépés szervezője.

Több ismert ember mellett az Élet Iskola megálmodóját is megkereste ötletével Viliam Mauritz magyar származású képzőművész, aki a The Giant Steps projekttel járja a világot, hogy természeti környezetben, helyi anyagokból óriási lábnyom installációkat készítsen. Alkotásaival szeretné elgondolkodtatni az embereket, hogy mivel járulnak hozzá világunk jobbá, szebbé, élhetőbbé tételéhez: milyen nyomokat hagynak maguk után.

 

A „The Giant Steps” projekt

Viliam Mauritz magyar származású képzőművész 2015-ben indította útjára a Nagy Lépés kezdeményezést (http://www.thegiantsteps.org/), hogy felhívja a figyelmet az ember felelősségére. Mert minden lépés, amit megteszünk – akár fizikai, akár szellemi értelemben – kihat a világra. A projekt első állomása Ausztrália volt, ahol bambusz rudakból hatalmas lábnyomot formáltak a tengerparton, mely az emberiség első lépését, a tengerből induló életet szimbolizálta. A „lépések”, melyeket Viliam a világban alkot nem hagyományos értelemben vett ökológiai lábnyomok, sokkal inkább jelentik azokat az értékeket, melyeket megteremtünk életünk folyamán.

A művész célja, hogy minél több kultúrán „sétáljon át” szerte a világban. A következő, vagyis a harmadik lépés októberbenBrazíliában kerül megrendezésre, ezt követően pedig Portugália és Oroszország is csatlakozik a kezdeményezéshez.Minden ország a saját értékeivel töltheti meg a lábnyomot, és a következő országokban minden egyes korábbi lépés bemutatásra kerül, így hazánk üzenete is bejárja majd a világ minden szegletét.

 

A hazai Nagy Lépés

A „The Giant Steps” projekt magyarországi szervezését Szombathelyi Tibor, az Élet Iskola megálmodója vállalta magára. A Nagy lépés készítésénél fontos szempont volt az egyszerűség és a természetesség. Olyan megoldásokat szerettek volna használni, melyek helyben is rendelkezésre állnak, anélkül, hogy a szállítással a környezetet terhelnék.

Helyszínül Kassai Lajos íjkészítő birtokát, a Kassai-völgyet választották. A minden hónapban megrendezésre kerülő nyílt napra érkezők és a bárdudvarnoki Élet Iskola tagjai mind-mind részesei lehettek az óriási, 100 méter hosszú lábnyom megjelenítésének. A magyar lábnyom üzenete a kultúra és a hagyományok ápolásának fontossága, az összefogás és a teremtő közösségek támogatása. Ez az üzenet járja majd be a világot az elkészült videóval, melyet megjelenése napjánmár több mint ezren láttak.

 

 

Forrás: hirbalaton.hu

AktuálisSomogy megye2017KaposmérőNagy Lépésközösséghagyományfelelősségvállalás