2024.04.19, Péntek

Különleges technikát épít be a ZÁÉV a kaposvári színházba

MTI

2017.09.07. 08:44

A szerkezet-megerősítésen már átesett Csiky Gergely Színház színpadtechnikája hazai viszonylatban ritkaságnak számít majd.

Hirdetés

10-15 százalékos a kaposvári Csiky Gergely Színházon folyamatban lévő rekonstrukciós munka készültségi foka: a bontási munkákat és az ehhez kapcsolódó szerkezet-megerősítési munkák nagy részét már elvégezték – derült ki a helyszínen tartott szerdai bejáráson.

L. Balogh Krisztina városi főépítész a kivitelezés nehézségét érzékeltetve rámutatott arra, hogy az 1911-ben nyári színháznak tervezett épület vasbeton szerkezetei több helyen a vártnál is rosszabb állapotban voltak, a stabilitás érdekében minden pillért és gerendát meg kellett vizsgálni és megerősítésükhöz a legjobb technológiát kiválasztani.

Paksa Csaba, a kivitelező ZÁÉV Zrt. projektfőmérnöke elmondta, hogy világviszonylatban is korszerű, egyes megoldásait tekintve Magyarországon még kevés helyen alkalmazott színpadi technikája lesz a 9 milliárd forintból jövő őszre megújuló színháznak. Az úgynevezett alsó gépészetben egy olyan dobforgó is helyet kap, amely lehetőséget nyújt a színpadkép gyors megváltoztatására. Ez a minden igényt kielégítő és költséghatékonyan üzemeltethető világítás- és hangtechnikai berendezésekkel együtt jelentősen növeli az előadások nyújtotta élményt - tette hozzá a főmérnök.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere emlékeztetett arra: a rekonstrukció része a somogyi megyeszékhely egykori polgármesteréről elnevezett Németh István Programnak, amelyre 2019 végéig 171 milliárd forintot költenek. Hozzátette, hogy a program szimbóluma a Csiky Gergely Színház, amelynek megújulása a megyeszékhelyet az M7-es sztrádával összekötő 67-es út gyorsforgalmi úttá alakítása mellett régi vágya volt a kaposváriaknak.

műemlékfelújításZÁÉV Építőipari Zrt.AktuálisKaposvárszínházfelújítás