2024.07.19, Péntek
Somogyot sem kímélték idén a természeti katasztrófák - áldozataira emlékeztek

Somogyot sem kímélték idén a természeti katasztrófák - áldozataira emlékeztek

www.somogy.katasztrofavedelem.hu

2017.10.11. 19:19

Néhány nappal a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja, október 13-a előtt a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is véradást szervezett.

Az állomány tagjai 450 milliliter vér adományozásával, majd egy kis ünnepségen emlékeztek meg a természeti katasztrófákról, s azok áldozatairól.

 

 

A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapját az ENSZ 1987-ben azért jelölte ki, hogy az emberek minden évben megemlékezzenek a természeti katasztrófákról. Emellett a katasztrófák okaira is fel kívánják hívni a figyelmet, arra, hogy a legtöbb ilyen esemény emberi behatás közvetett vagy közvetlen következménye, ily módon nagy részük elkerülhető, de legalábbis előre jelezhető lenne.

Évekkel ezelőtt megváltozott a tűzoltói beavatkozások trendje. Jóval több a műszaki mentések száma, mint a tűzeseteké. Sőt a természeti erők okozta károk felszámolása jóval magasabb.

A meteorológiai szolgálat ugyan prognosztizálta az idei évben, Somogyban a legnagyobb kárt okozó vihart, amely 150 km/h-s sebességgel söpört végig Karád-Siófok-Balatonvilágos vonalon. 39 település mintegy tizenegy ezer fogyasztója esett ki akkor az áramszolgáltatásból rövidebb-hosszabb ideig. A károkat nem lehetett megelőzni, ahogy a dél-somogyi településeken és Belső-Somogyban lecsapó vihar okozta pusztítást sem.

Az intenzív szélviharoknak és a felhőszakadásoknak köszönhetően idén Somogyban több család otthona károsodott kisebb-nagyobb mértékben és súlyos károk keletkeztek a természeti értékekben. Míg 2006-ban 130 viharkár felszámolását végezték a megye tűzoltói, addig idén ez a szám meghaladta az ezret is. Összesen 1083 esetben volt szükség tűzoltói beavatkozásra a viharok következtében. Ebből 683 alkalommal kidőlt fa, letört faág eltávolítását végezték, 35 esetben vízkár-elhárításban működtek közre az egységek. Ez pedig másfajta hozzáállást, szakmai tudást és képzést, eszközöket igényel a katasztrófavédelem állományától.

 

 

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Magyar Vöröskereszttel közösen évek óta választja a katasztrófák áldozatairól való megemlékezésnek azt a formáját, hogy véradást szervez. Nem volt ez másként idén sem. Somogyban három helyszínen (Kaposváron, Siófokon és Nagyatádon) várták azokat az önkénteseket. A világnapi véradáson 34 somogyi kolléga jelentkezett, ők több mint 15 liternyi vért adtak. Ezt és a katasztrófák megelőzésében, valamint a károk felszámolásában végzett munkájukat köszönte meg a Wéber Antal tűzoltó dandártábornok a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományának a mai megemlékezésen.

 

Forrás: www.somogy.katasztrofavedelem.hu

AktuálisSomogy megyeviharvéradásTermészeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja