2024.02.27, Kedd

Búcsú a jogsinak: így lehet visszaszerezni

www.sonline.hu

2017.10.19. 18:35

Ittas vezetés vagy gyorshajtás: sokan emiatt mondanak búcsút a jogosítványuknak. Megyénkben az idén többen, 179-en jelentkeztek utánképzésre.

Hirdetés

Akiknek a vezetői engedélyét bevonták, s oktatásra kötelezték, azoknak valamelyik kormányhivatalban utánképzésre kell jelentkezniük. A folyamat feltárással kezdődik, mely számítógépes teszt kitöltéséből, vezetési próbából és pszichológusi elbeszélgetésből áll.

– A feltárást végző csapat az eredményétől és a vezetői engedély bevonásának okától függően besorolja a járművezetőt valamelyik utánképzési programba vagy programokba – közölte lapunk érdeklődésére kedden a megyei kormányhivatal. Nagy a szórás a díjaknál. Az I-es programban – a közlekedési képzettség hiányosságainak megszüntetésével kapcsolatos elméleti foglalkozás – 40 250 forintot kell fizetni, a közlekedési szabályok megtartását célzó III-as projekt 69 ezer forintba kerül, míg a súlyosan ittas vezetőknek kidolgozott ötször öt órás felkészítés elvégzéséért 143 750 forintot kérnek a jelentkezőktől.

– A Kormányhivatal igazolást állít ki az utánképzés elvégzéséről, s azt elektronikusan továbbítja az illetékes okmányirodának – tudtuk meg. – Somogyban, de országosan is a vezetői engedély bevonásának leggyakoribb oka az ittas vezetés.

Számos gyorshajtót oktatnak, s fokozatosan emelkedik azok száma is, akiket az előéleti pontrendszer miatt köteleztek utánképzésre vagy önként jelentkeznek pontcsökkentésre. Somogyban tavaly – január és szeptember között – 142-en jelentkeztek feltárásra, idén 179-en. Közülük 127-en befejezték az utánképzést, s 52-en még a programot végzik.

 

AktuálisSomogy megyerendőrségjogosítvány ittas vezetésbírságalkohol