2024.04.25, Csütörtök

Példaértékű összefogás Fonyódon a zajvédő fal ellen

fonyod.hu

2017.10.03. 20:33

Fonyódiak, nyaralótulajdonosok, környékbeliek, átutazók, polgármester és ellenzékiek együtt alkottak szombaton élőfalat a zajfogó fal megépítése ellen tüntetve.

Hirdetés

Fonyódiak, nyaralótulajdonosok, környékbeliek, átutazók, polgármester és ellenzékiek együtt alkottak szombaton élőfalat a zajfogó fal megépítése ellen tüntetve.

 

 

Hetek óta tart a küzdelem, a civil kezdeményezésre létrejött „Fonyódi látványért csoport” megállás nélkül harcol a fonyódi magaspart alatt, a sínek mellé tervezett fal kivitelezésének folytatása ellen.  Száznál is többen alkottak élő falat, hogy demonstrálják, hogy az ott lakókat, arrafelé utazókat, biciklizőket miképpen fosztja meg a látványtól, a panorámától az épülő betonfal.

 

Mészáros Judit - a csoportot összefogó és a fal ellen demonstrálók érdekeit képviselő, közismert helyi lakos – kifejtette: „Nem tudjuk mit akarnak megvédeni. Ez a fal az itt lakó nem állandó lakosoktól – 7 db ingatlanról beszélünk - , 30 méterre, a szemben lévő Városi strandtól 4 méterre lesz. Minden erre közlekedőtől elveszi a panorámát. Mi azt valljuk, hogy ez a Balaton legszebb panorámája, ez Fonyód logója…

 

Nem csak azokban keltett felháborodást a fal épülése, akik a 7-es út felőli balatoni panorámától, a látvány megfosztásától ódzkodnak. A leendő fal Balaton felőli részén, a strandon üzemelő vendéglő tulajdonosa is tiltakozik, hiszen a zajterelő fal arrafelé fogja a zúgást és a vonatközlekedéssel járó port is terelni. A strand, a falatozó és a komfortos játszótér forgalma is veszélybe kerül a fal miatt.

A tüntetésen aktívan szerepet vállaló polgármester is mindent megtesz a fal megépülése ellen. Hidvégi József elmondta: „A kivitelezővel, beruházóval egyeztettünk, megpróbáltuk meggyőzni arról, hogy nem szabad megépíteni a falat, azonban a Környezetvédelmi Hatóság hajthatatlan. Ezért folyamodunk ahhoz, ami eszköz az egyetlen, amely a kezünkben maradt, hogy tüntetést szerveztünk.

 

 

Jelenleg is folyik a küzdelem, hogy a hatóság által kiállított tanulmányt - miszerint a zajfogó falra szükség van – újabb és újabb szakértők bevonásával megcáfolják, hiszen a zajszint mérések ellentmondanak a hatóság által állítottaknak.

 

Móring József Attila, a térség fejlesztéseiért felelős államtitkára a tüntetés napján Fonyódra látogatott. A tüntetéssel, a falépítéssel kapcsolatban kifejtette: „Nem is értem, hogy lehet ebből probléma, az ott lakó emberek határozottan kijelentették, hogy nem tartanak igényt a zajvédő falra. Azok a mérnökök, akik megrajzolták annak a falnak a nyomvonalát, megmérték, hogy mekkora zaj keletkezik, nyilván a törvény szerint jártak el. De azt nem szabad elfelejteni, hogy az ott élők, az érintettek mit mondanak erről. Fonyód városának teljesen egyértelmű véleménye van e tekintetben, és teljes mértékben egyetértek azokkal, amik ma délben odamennek és kinyilvánítják véleményüket.

 

Forrás: www.fonyod.hu

AktuálisBalatonFonyódkitüntetészajfogó fal