2024.03.28, Csütörtök

Számos dolog van, amit ősszel ki kell próbálni a Balatonnál

www.welovebalaton.hu

2017.10.03. 13:44

Itt van az ősz, és ezt már nemcsak a naptárra nézve tudjuk, de a saját bőrünkön is érezzük. Ez viszont messze nem azt jelenti, hogy el kell felejtenünk a Balatont a következő nyárig, sőt....

Hirdetés

 

Akár egy hosszú hétvége alatt is rengeteg olyan érdekességet láthatunk ilyenkor, amit máskor nem, ezért szedtünk össze néhány ötletet, hogy mihez érdemes kezdeni ősszel a tó partján.

 

Nézz meg egy vitorlásversenyt!

A nyár végével még nincs vége a vitorláséletnek a Balatonon. Földváron nemrég ért véget Berecz Zsombor 5. helyével a Finn dingi világbajnokság, szeptember 25. és október 1. között pedig érdemes Füredre zarándokolni a hajók barátainak, mert 9 év után visszatér a J/24 Európa Bajnokság. Ezeken kívül is bőven találtok még olyan hétvégét, ahol vitorlák lepik el a tavat, október 7-én rendezik a Fa Nándor által elindított Balatonkerülő szólóvitorlás versenyt, amit már több vitorlázó ismerősünk is a legnehezebb vitorlás erőpróbának nevezett.

 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

 

Látogasd meg Sümegi Elemér hegedűkészítőt a Szaléziánumban!

Mint egy régi korokból itt maradt mester, úgy készíti és javítja Sümegi Elemér hegedűkészítő mester faforgács-illatú kis műhelyében ezeket a finom hangszereket. Ha Veszprém környékén jársz és éppen zord az idő, nézz be hozzá bátran a várban található Szaléziánumba, ámulni egy kicsit.

 

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

 

Mászd meg a legmagasabb tanúhegyet!

Ha ősz, akkor túrázás, és mit nekünk Mont Blanc, ha megmászhatjuk a Balaton legmagasabb tanúhegyét, a Badacsonyt is. Arról nem is beszélve, hogy a Mont Blanc-nal ellentétben innen könnyen átruccanhatunk mondjuk a Szent György-hegyre is.

 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

 

Kapcsolj ki egy stílusos vendégházban!

A balatoni turizmus javulására talán nincs is jobb bizonyíték a minőségi vendégházak intézményének gyors terjedésénél, Ősszel még talán jobban is esik a cserépkályha vagy kandalló által befűtött szobából egy pohár bor mellett nézni, ahogy kinn hullanak a levelek.

 

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

 

Fedezz fel egy olyan éttermet, amire nem volt idő nyáron!

Bár a Balatonon sajnos a szezon végével még mindig sokan húzzák le a rolót a következő fecskékig, vannak egész évben nyitva tartó éttermek, ráadásul többnyire pont azok maradnak nyitva, akik miatt egész évben odazarándokolnak az emberek. Ebben az egyáltalán nem rövid listában szedtük össze, kik miatt érdemes akár külön gasztrotripet is szervezni a Balatonhoz.

 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

 

Menj el túrázni/barlangászni a Keszthelyi-hegységbe!

A Keszthelyi-hegység rengeteg érdekességet tartogat: biztos, hogy az országban csak kevés helyen lehet nagyobb az egy négyzetméterre eső kilátók száma (nemrég mi is megnéztünk párat), de egy őszi napot akár barlangászással is eltölthetsz errefelé.

 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

 

Biciklizz és állj meg néhány pincészetnél!

Biciklizni a tónál sosem rossz ötlet, ősszel mégis annyival jobb, hogy jó ürügy a pedálozást összekötni egy kis pincetúrával is. Főleg azért, mert ilyenkor az idő is lassabban telik, és ha kint eleredne az eső, van idő a borászokkal is beszélgetni egy kicsit.

 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

 

Fesztiválozz halakkal!

Igazi balatoni hal a süllő, nem is csoda, hogy egy egész fesztivált is szerveztek neki, méghozzá Szigligeten, ahol már több mint tíz éve gyűlnek össze az emberek egy kis halas mulatságra. Egyáltalán nem vagyunk meggyőződve, hogy nagyrészt balatoni halakat sütnek minden sátor alatt, de a hangulat utánozhatatlan. Zene, tánc és helyi borok biztosan lesznek idén október 21. és 23. között. Szeptember utolsó hétvégéjén pisztráng- és borfesztivált is rendeznek Tapolcán és ha még mindig nem elég a halas buliból, akkor menj el november 3. és 5. között Tihanyba, ahol pedig a látott halat, a gardát ünneplik, hasonló keretek között.

 

 

Menj el egy koncertre az Expresszó Klubba!

A zene a Balatonnál ősszel sem hal meg, a nyári koncertek után például a veszprémi Expresszóban, azaz a Hangvilla alagsorában érdemes bulikat keresni. Az már biztos, hogy októberben az Irie Maffia, novemberben pedig a Halott Pénz hossza vissza a nyári fesztiválok hangulatát egy-egy estére.

 

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

 

Mászd meg Rezi várát!

Rezi vára ugyan már a 16. század óta rom, de ez semmit nem von le az élvezeti értékéből, hiszen csodálatos kilátás nyílik innen a zalai tájra. Felmászni ide pedig pont annyira fárasztó, hogy egy hűvös őszi napon ne fázz közben.

 

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

 

Menj el a Múzeumok Őszi Fesztiváljára!

A Múzeumok Őszi Fesztiválján egészen november 11-ig elégítheted ki a tudásszomjadat, akár a művészetek, akár a tudományok, akár mondjuk a történelem érdekel legjobban. A programlistáért ide kattints.

 

 

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton
 

 

Nézd meg az őszi Folly Arborétumot!

Az ősz kismillió színét nagyon jól lehet vizsgálni a Folly család badacsonyörsi arborétumában. A nyugalom és a szép kilátás adott, ha pedig ezt pedig még a saját készítésű szörpök és a család borai is kiegészítik, már egy egyáltalán nem utolsó őszi programról beszélünk.

 

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Kóstolj a legjobb olaszrizlingekből!

Ha október, akkor olaszrizling. A fajta, amivel a Balaton kifejezetten jól áll, és akár privát pincelátogatáson, akár más, szervezett kóstolón érdemes találkozni azzal, hogy a legnépszerűbb helyi szőlő mennyire különböző lehet akár a termőtalajtól, akár a készítés módjától függően.

 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

 

Nézd meg közelről a Szent György-hegy bazaltorgonáit!

Túrából őszre sosem elég. A Szent György-heggyel idén sokat foglalkoztunk, a Szent György-hegy alkotó arcait is bemutattuk, de itt nem csak szőlő, borászok és remek pékek vannak, hanem túraútvonalak is. Ha még nem ismeritek a környéket, a bazaltorgonákkal érdemes kezdeni.

 

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

 

Forrás: www.welovebalaton.hu

Galéria

AktuálisBalatonfesztiválborvidékvitorlahegytúrabiciklihal