2024.04.25, Csütörtök

Az élelmesek most vesznek nyaralót a Balatonnál

hirbalaton.hu/hvg.hu

2017.11.20. 11:24

Karácsonyra várva kevesek gondolata forog a nyaralóvásárlás körül. Holott most érdemes körülnézni a piacon. A Balaton újra divatba jött, számos új projekttel csábítják a magyar tenger szerelmeseit.

Hirdetés

Az árak csökkenésére ugyan egyelőre nem számíthatunk a balatoni ingatlanpiac újépítésű lakásainál és telkeinél, de a kínálatban gombamód szaporodnak az újépítésű projektek – hívja fel a figyelmet a homeinfo.hu. 

Nyár elején csak úgy pezsgett a balatoni ingatlanpiac. A kereslet még tavaly tavasszal, majd még inkább ősszel futott fel és ez azóta sem is csillapodott. A lakásoknál fél év alatt 20-30 százalékos, míg az építési telkeknél 50 százalékos áremelkedés következett be, és szinte nincs olyan szegmense a Balatoni ingatlanpiacnak, amit ne lehetne eladni, ha tisztázottak a tulajdoni viszonyok. Az áremelkedés azóta se állt le, ennek ellenére idén ősszel is nagyon sok az érdeklődő a piacon.

Tavasz óta nincs megtorpanás: sorra bukkannak fel a földből az újépítésű projektek és masszív a kereslet is. A Balaton tele lett új vízparti beruházásokkal- állítja Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője. Ugyanakkor az is tagadhatatlan, hogy akadnak olyan fejlesztők, akik kissé túlárazzák a lakásaikat. Náluk jellemző, hogy beragadnak az eladó ingatlanok, hiszen minden árat azért nem adnak meg a vevők. Reális áron azonban gyorsan gazdát cserélnek a nyaralók.

Mi számít ma a siófoki ingatlanpiacon túl magas, illetve reális árnak? A szakértő szerint a túlárazottnak tekinthető projekteknél jellemzőek voltak a 800 ezer, sőt 1 millió forintos négyzetméterárak is – melyeket persze a minőséget és adottságokat figyelembe véve érdemes vizsgálni -, ezzel szemben a „sikertörténetnek” tekinthető projekteknél 400-420 ezer forintos négyzetméterárakon kínálták a vízparti lakásokat. Ezek nagyon kelendőek voltak az elmúlt hónapokban, hiszen gyakorlatilag „11-12 millió forintért lehetett vízparti ingatlanhoz jutni”. Amikor ezek az ingatlanok piacra kerültek,”izzottak a vonalak”. Ennek eredményeként a 62 lakás 90 százaléka már el is kelt. A nagy sikerre tekintettel már készül a második ütem.

A szakértő szerint egyértelmű, hogy elsősorban a 20 millió forint alatti kategória érdekli a vevőket. Az említett projektben megmaradt 10 százalék a 20 millió forintnál drágább lakások közül került ki. Ezeknél lassabb az értékesítés, de azért ezekre is akad vevő. Ez látszik egy balatonszemesi projekt esetében is, ahol az árak 20-118 millió forint között alakulnak, ami 520-990 ezres négyzetméterárakat jelent. Ennek ellenére vannak rájuk érdeklődők, ezeknél ugyanis olyan minőséggel találkozhatnak, mely nem mindennapi a jelenleg zajló fejlesztések körében. Az említett beruházásnál egy kifejezetten elit, polgári réteget céloztak meg és úgy tűnik, ők vevők is erre – vélekedett az ingatlanközvetítő.

Az ingatlanos szerint a vásárlásra készülőknek  érdemes folyamatosan figyelni a piacot, hogy még „bevezető áron”megcsíphessék az áhított ingatlant. Egy aranyparti beruházás lakásai most 10-12 százalékkal drágábbak, mint tavasszal. Akkor 38-40 millió forint volt egy 60 négyzetméteres, 2 hálószobás lakás ára, most 44-46 millió forintba kerül. Az áremelkedés az építési telkekre is igaz. Ráadásul nagyon nehéz kivitelezőt találni: akadnak szakemberek, akik 2018-ra már nem is tudnak munkát vállalni.

AktuálisBalatonnyaraló