2024.04.18, Csütörtök

Csaknem 80 milliós fejlesztés készült el Balatonkeresztúron

onlinebalaton.hu

2017.12.17. 11:38

Alig hat hónap alatt négy közintézmény korszerűsítését oldották meg Balatonkeresztúron. Tervszerű, jól összehangolt munkára, precíz teljesítésre és átgondolt koordinációra volt szükség ahhoz, hogy az Európai Unió és a magyar költségvetés 64 millió forintos támogatását a szűkre szabott határidőre megfelelően használják.

Hirdetés

A Balatonkeresztúr középületeinek épületenergetikai fejlesztése című projekt célja az volt, hogy az intézményekben csökkenjen a villamosenergia-költség, valamint teljessé váljon a közös önkormányzati hivatal korszerűsítése. Ennek érdekében meg kellett feleltetni az érvényben lévő energetikai követelményeknek az önkormányzat tulajdonában lévő négy középületet.

A most lezárult fejlesztés során napkollektorokkal szerelték fel a Festetics Kristóf Általános Iskola, a Bene Ferenc Sportcsarnok és a Szolgáltató szervezet épületeit, s így valamennyi épület a hatályos energetikai besorolás szerinti CC – korszerű kategóriába került.

Ugyanezt a kategóriát érte el a Közös Önkormányzati Hivatal épülete is, ahol egy korábban felszerelt napelemes rendszer az áramfogyasztást csökkentette, ám jelentős volt a hőveszteség az elavult határoló szerkezetek és a régi fűtési rendszer miatt. Ezt az épületet érintette a legnagyobb munka, olyannyira, hogy a hivatalt nyáron ki is kellett üríteni. Az elmúlt hónapokban megtörtént a homlokzatok, és az épület lábazatainak, lapos tetejének szigetelése, valamint a homlokzati nyílászárók cseréje. A fűtéshez új kondenzációs kazánt építettek be, a radiátorok hőszabályozót kaptak. A beruházás eredményeként az épületben az energiafogyasztás, míg a külső környezet felé a szén-dioxid kibocsátás jelentősen csökkent. Mára visszaköltözhetett az épületbe a hivatal is.

A fejlesztés az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból származó bruttó 64 013 036 Ft vissza nem térítendő támogatásból és 14 550 400 Ft önkormányzati önerőből valósult meg.

AktuálisfejlesztésBalatonkeresztúr