2024.04.19, Péntek

Nem adták meg az engedélyt a siófoki magánjachktkikötő megépítésére

24.hu

2017.12.29. 16:00

A siófok-szabadifürdői Aranypart szabadstrandon 99 férőhelyes magánjachtkikötőt építene a Divinus Befektetési Alapkezelő Zrt.

Hirdetés

 

Most lezárult az előzetes engedélyeztetési eljárás, a határozatból pedig kiderül, hogy

táj- és természetvédelmi szempontból a tevékenység környezetvédelmi engedélyezését kizáró ok merült fel, így a tevékenység kérelem szerinti megvalósítására engedély nem adható.

A határozat lényege, hogy az építéssel teljesen át kellene tervezni a kikötőt, mert a jelenlegi elképzelések szerint balesetveszélyes lenne, ráadásul nem illeszthető bele a balatoni kultúrtájba.

 

Elsőfokon tehát elutasították a magánjachtkikötő építését, igaz január 21-ig a Divinius érdekkörébe tartozó Divinus Yacht Club Kft. fellebbezhet.

 

Az ügyben komoly tiltakozások kezdődtek, Facebook-oldal jött létre azért, hogy az egyik utolsó érintetlen partszakaszt megvédjék, a Szabadstrand Megóvó Baráti Kör pedig peticiót indított és több mint negyven beadvánnyal kereste meg a hatóságokat és minisztériumokat.

 

Az eredetileg 184 férőhelyesre tervezett kikötő esetében kötelező lett volna környezeti hatástanulmányt készíteni, 99 férőhelyeset viszont enélkül tervezhetnek a Natura 2000-es területen. A kikötőt a szabadstrand előtti tómederben akarják kialakítani, 18400 négyzetméteren. A közmeghallgatáson viszont kiderült, a helyiek ezt nem szeretnék.

Forrás: 24.hu

AktuálissiófokBalatonjachktkikötőDivinius