2024.03.29, Péntek

Február 15-én lesz a Torkos Csütörtök

hirbalaton.hu, szerkeszto.gportal.hu

2018.01.16. 21:30

Az akcióhoz csatlakozó éttermek, cukrászdák, sörözők és egyéb vendéglátóhelyek vállalják, hogy az étel- és italfogyasztásból 50%-os kedvezményt biztosítanak – írja a résztvevő szolgáltatók jelentkezését váró szerkeszto.gportal.hu. A kezdeményezést már nem központilag koordinálják.

Hirdetés

Idén február 15-én lesz a Torkos Csütörtök, amely kezdeményezés 2006-ban indult országszerte, így a Balaton körül is.

A torkos szó jelentése: ételben, italban mértéktelen, telhetetlen, nagyevő, falánk. A néphagyomány szerint a húsvéti 40 napos előtti hamvazószerdát követő napon ünnepeljük a Torkos Csütörtököt, a farsangi maradékok elfogyasztása ekkor történik, a  közelgő nagyböjt előtt.

Az akcióhoz csatlakozók a szerkeszto.gportal.hu-n jelentkezhetnek, amely ír arról is, hogy a Torkos Csütörtök a magyar vendéglátásban kiemelkedő napnak számít. Közlése szerint a világ minden tájáról érdeklődnek már iránta. A portál 2018. február 15-ig biztosít lehetőséget jelentkezésre a csatlakozó éttermeknek, vendéglátóhelyeknek, amelyek listájáról, és térképes elérhetőségéről tájékoztatja az érdeklődőket.

További információk erről itt olvashatók.

A Magyar Turizmus Zrt. által 2006-ban indított Torkos Csütörtök akciót az utódszervezetnek számító Magyar Turisztikai Ügynökség se tavaly, se idén nem hirdette meg központilag, így eltűnt annak honlapja is az internetről. Ennek hiányában már tavaly is magánkezdeményezések, illetve magánakciók révén tartották meg egyes vendéglátóhelyeken, éttermekben az akciót. A Balaton körül a balatontipp.hu üzemeltetője vállalta fel a szervezést és tájékoztatást, 2017-ben 18 csatlakozó étteremről hírt adva.

Idén a szerkeszto.gportal.hu országos szinten, a balatontipp.hu ismét régiós szinten közvetít a Torkos Csütörtök akcióhoz csatlakozó vendéglátóhelyek, éttermek, valamint az érdeklődők között február 15-ig. Az előbbi honlap még nem nevezett meg egyetlen jelentkezőt sem, a balatontipp.hu eddig öt csatlakozóról számolt be.

AktuálisBalatonTorkos Csütörtökböjt