2024.04.18, Csütörtök

A Hidegen Légiósok 100 fővel indítanak majd téli vitorlástúrát a Balatonon

hirbalaton.hu

2018.02.11. 19:30

A közösségi kezdeményezésre szervezett első téli balatoni vitorlástúra sikerén felbuzdulva a résztvevők egy köre megalapította a Hidegen Légiósok Közösségét azzal a tervvel, hogy jövőre 100 fővel rendezik meg ezt a túrát.

Hirdetés

Mint arról a hirbalaton.hu is beszámolt, a február 4-8 között zajlott első balatoni téli vitorlástúrán hat hajóval közel 40 ember vett részt. Tóth Balázs beszámolója szerint a túrára irányult médiafigyelem és a közösségi felületeken összegyűlt követők visszajelzései arra sarkallták a szervezőket, hogy merjenek nagyot álmodni.

Az vitorláskalandon a humor is oszlopos tagja volt a csapatnak, így a túra végére megalakították a Hidegen Légiósok Közösségét, hivatalos keretet adva a téli túrázás szervezésének (ennek aktív résztvevői közt van a BL YachtClub, a Vizimentők Magyarországi Szakszolgálata és a Porthole.hu online hajós magazin). A hétvégén meghirdették tervüket is, miszerint jövőre 20-30 hajó részvételével 100 fővel szervezik meg a téli balatoni túrát.

A nagy téli vitorlástúrára előre meghirdetett és szervezett keretek között kerül majd sor. A szervezést már nyáron elkezdik, hogy mind a kikötők, mind a települések vendéglátó- és szálláshelyei megfelelően felkészülhessenek a tömeg fogadására.

A kezdeményezés fő célja, hogy még több szolgáltatót sarkalljanak nyitva tartásra a téli szezonban is, és a hajósok fejében is átkattintsák a berögződést, hogy csak nyáron lehet vitorlázni. Szeretnék, ha jövőre egyre több kikötő adna lehetőséget arra, hogy amíg csak nem fagy be a tó, télen is vízen lehessenek a hajók, és rövidebb, egy napos túrákra, pár órás örömvitorlázásra, vagy akár több napos utakra is vállalkozzanak a hajósok.

 

fotó: BL YachtClub

 

A „hidegenforgalom” növelése a cél

Az első balatoni Téli Vitorlás Túrán nők és gyerekek is részt vettek. Az élményekről hétvégén külön sajtótájékoztató keretében számoltak be. A hat vitorlással túrázók öt kikötő tíz télen is nyitva tartó vendéglátóhelyét látogatták meg az útjuk során, összesen 146 km-es távot bejárva. Útjuk során volt szélcsend, napsütés, kisimult víz és volt haragos, szeles, havas szakasz is. A legmagasabb hőmérséklet 4 fok volt, a legalacsonyabb nulla, a legerősebb szél 52 km/h körül alakult, de mindezek ellenére, több mint 10 óra napsütés is kijárt a csapatnak. A túrán végig részt vevő Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője, mentési gyakorlatot is bemutatott, szimulálva mit kell tenni, ha valaki a 2 fokos Balatonba esik.

Tóth Balázs úgy fogalmazott: „Nagyon fontos, hogy mi vállalkozók tegyünk a nyáron túli idegenforgalom – vagy ahogy magunk között viccesen mondani szoktuk a hidegenforgalom – növekedéséért. Tudatosítani kell az emberek fejében, hogy a Balaton nem egy két hónapos történet, hanem egy egész évben élő és élhető turisztikai desztináció.”

AktuálisBalatonhajótéli vitorlástúraHidegen Légiósok