2024.04.22, Hétfő

Senkinek sem kell az utcán töltenie az éjszakát, továbbra is van elegendő hely a rászorulóknak

EMMI

2018.02.28. 16:30

A korábban megerősített hajléktalanellátási rendszer kiállta a rendkívüli hideg időjárás próbáját. Senkinek sem kell az utcán töltenie az éjszakát, továbbra is van elegendő hely a rászorulóknak.

Hirdetés

Az elmúlt napokban 154, utcán élő hajléktalan embert helyeztek el hajléktalanszállón, harminchárom, pedig más típusú intézményben kapott helyet speciális szükségletei miatt, továbbá harminckilenc olyan nem hajléktalan embert helyeztek el szociális intézményekben, akiket fenyegetett a kihűlés veszélye. A vörös kód elrendelése óta huszonegy olyan szociális otthon is szállást nyújtott a hajléktalan embereknek, akik nem a hajléktalanok ellátásával foglalkoznak.

A hajléktalanokat ellátó intézmények országos kihasználtsága januárban hetvennyolc százalék volt, februárban ez a szám elérte a nyolcvannégy százalékot.  A szombat óta tapasztalható hideg időjárás megnövelte a hajléktalanellátó intézmények terhelését, a legfrissebb adatok szerint országos szinten kilencvenkettő százalékos a telítettség.

A szombat tizenkettő órától elrendelt vörös kód riasztás első három napján, közel 1100 hívás érkezett a diszpécserszolgálatokhoz, ezzel, mintegy megháromszorozódott a fogadott bejelentések száma.  A szombati napon 344, vasárnap 388, míg hétfőn szintén 344 bejelentést tettek bajban lévő, többnyire hajléktalan személyek esetében. A legtöbb jelzés mind a három napon a Közép-magyarországi Régióból érkezett, elsősorban Budapest és Pest megye térségéből, számszerűleg a két nap alatt összesen 677 hívást regisztráltak a diszpécserszolgálat munkatársai.  A legkevesebb hívás az Észak-magyarországi régióból, a Nyugat-dunántúli régióból, valamint a Dél-dunántúli régióból érkezett.

A rendőrség, a Közterület Felügyelet és az Országos Mentőszolgálat is kiemelten segítette a rendkívüli hidegre való tekintettel a diszpécserszolgálatok és a krízisautók munkáját, elősegítve, hogy minden ellátott megfelelő helyre kerülhessen.

Aktuálisvörös kód riasztáshajléktalanellátásutcaéjszakahajléktalanszállókihűlés