2024.04.24, Szerda

A nők egészsége a Vese Világnap idei témája Siófok nőnapi programján

hirbalaton.hu

2018.03.05. 20:25

A vese és a nők egészsége a témája a 13. Vese Világnapjához kapcsolódó siófoki rendezvénynek, melynek a Városi Könyvtár ad helyet március 8-án, csütörtökön – számolt be dr. Kazup Szilviától, a Siófoki Dialízisközpont orvos- igazgatója.

Hirdetés

A programon veséink szerepére, egészségünk megőrzésére, a vesebetegségek megelőzésére hívják fel a figyelmet az előadók, dr. Kazup Szilvia belgyógyász-nephrológus, dr. Fenyőházy Jenő, a Siófoki Kórház szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvosa és Som Gyöngyi vezető ápoló.

Az elmúlt években számos nagyon fontos témáról beszéltek országszerte, világszerte a Vese Világnaphoz kapcsolódóan. Szó volt a diabetesről, hypertoniáról, mint népbetegségekről és a krónikus vesebetegség leggyakoribb okairól. A tavalyi évben az elhízás szerepéről, korábban a transzplantációról, folyadék fogyasztás jelentőségéről, gyermekkori vesebetegségekről hallhattak előadásokat az érdeklődők.

Siófokon a társszakmák szakembereit is rendszeresen bevonják a lakosságnak szóló regionális rendezvényekbe minden év márciusának második csütörtökén.

– Szorosan együtt kell működnünk Nőgyógyász Kollégáinkkal, hiszen a terhesség alatti szűrővizsgálatok, vizelet eltérések gyors felismerése (fehérje ürítés) nagyon fontos, ill. a húgyúti fertőzések komplikált formában jelentkezhetnek. A terhesség alatt észlelt diabetes nyomon követése hasonló jelentőségű – mondta el kérdésünkre dr. Kazup Szilvia

A fogamzásgátlót szedő nők vérnyomásának rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen, a hypertonia a vesefunkciók romlásának egyik leggyakoribb oka. Menopauza után pedig az oestrogén védő hatásának elvesztése miatt sérülékenyebbé válunk cardiovascularis kórképek megjelenésére is. Bizonyos autoimmun kórképek, melyek krónikus veseelégtelenséghez vezethetnek, szintén gyakoribbak a nők között, ilyen az SLE .

Fontos, hogy anatómiai okok miatt gyakoribbak a húgyúti fertőzések, amelyek nem megfelelő időben vagy nem megfelelő antibiotikummal történő kezelése vesemedence gyulladáshoz vezethet. Ennek gyakori ismétlődése a vesefunkciók romlását eredményezheti.

Megfelelő egészség kultúra nélkül nem lehetünk egészségesek. Soha nem beszélhetünk eleget a megelőzés fontosságáról vagy a már ismert betegek rendszeres gondozásának jelentőségéről- tette hozzá a szakember.

Ami a március 8-i rendezvényen biztosan elhangzik majd, mint fontos intelem veséink egészségének megőrzéséért:

  • fontos a bőséges folyadékfogyasztás
  • húgyúti fertőzés tüneteinek észlelésekor forduljunk orvoshoz,
  • rendszeres nőgyógyászati szűréseken való részvétel
  • az ismert diabeteses, hypertoniás betegek gondozáson való rendszeres megjelenése
  • rendszeres testmozgás
  • ideális testsúly tartása

A főorvos arról vallott, hogy maga is sokat sportol, igyekszik egészségesen táplálkozni, figyel a testsúlyára és bőven fogyaszt folyadékot. – Persze mindez erőfeszítés, de úgy gondolom, az egészség megőrzése érdekében tett minden lépés megtérül – mondta dr. Kazup Szilvia.

Aktuálisszűrővizsgálat SiófokmegelőzésVese Világnapvesebetegség