2024.04.26, Péntek
Tavaszi tilalmak horgászoknak a Balatonon
Pixabay - illusztráció

Tavaszi tilalmak horgászoknak a Balatonon

hirbalaton.hu

2018.03.09. 20:59

Ha késve is, de megérkezett a Balatonhoz a tavaszi meleget hozó déli szellő, olvadásnak indult a jégpáncél és pár nap múlva minden bizonnyal már horgászhatunk is. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. összegyűjtötte azokat a korlátozásokat, amelyekre minden horgásznak figyelnie kell ilyenkor tavasztájt.

Hirdetés

Március 1-el életbe lépett a Balatoni Horgászrend 5. pontja, amely szerint “Március 1. – március 31. közötti időben csalihalat, halszeletet, műcsalit a horgászhelyen és a horgászcsónakban tartani, azzal horgászni, továbbá balint, csukát, kősüllőt, sügért, süllőt megtartani TILOS!” A felsorolásból idén okkal maradt ki a harcsa. Az enyhítés annyit jelent, hogy ha valaki pl. gilisztacsokorral fog harcsát, nem köteles visszaengedni a tóba. Természetesen a csalihalas, műcsalis horgászat harcsázás esetén is tilos márciusban.

Áprilistól ez az előbbi, általánosnak nevezhető ragadozó-hal tilalom tovább enyhül, ugyanis véget ér a csuka fajlagos tilalmi ideje. Egészen pontosan már március 31-től csukázhatunk, mivel ez a nap szombatra esik, de kizárólag partról. Ebben a hónapban a horgászrend 6. pontja az aktuális, amely szerint áprilisban csónakos tilalom van érvényben. Partról tehát szabad csalihallal vagy pergetve is horgászni, de ragadozó halaink közül csak csukát és harcsát szabad megtartani. Az ekkor tilalommal védett fajokra (süllő, balin, sügér, kősüllő, garda, stb) célzottan horgászni még akkor is tilos, ha visszaengedi őket a horgász.

A horgászrend 8. pontja értelmében,  ha véletlenül ismétlődően ilyen hal akad horogra, módszert és/vagy helyet kell változtatni. (Ez a korlátozás természetesen egész évben érvényes, de jellemzően áprilisban szokott vele probléma adódni, amikor “csuka pergetés” közben akadnak véletlenül horogra a tilalmas fajok.) Az áprilisi csónakos tilalom alól felmentést kapott északi parti 50 m-es sávban szabad csónakból is horgászni, de az említett pontban leírtak szerint, kizárólag békés halakra. Nem vonatkozik a csónakos tilalom a behúzásra feljogosító horgászjegyet váltott és érvényes bejelentkezéssel rendelkező horgászokra, a behúzós horgászrend 2.3.-as pontjában leírtak szerint.

A fajlagos tilalmi időszakok táblázata itt érhető el.

A balatoni horgászok már megszokhatták, hogy az említett 8. horgászrendi pontban szereplő csónakos tilalmat a süllő tilalmi idejével együtt oldja fel a halgazdálkodási társaság. Ennek értelmében idén legkorábban április 28-án, szombaton 00:01 perctől szabad vízre szállni. (Fontos, hogy ez nem a horgászat kezdetét jelenti, hanem a vízre szállást, ugyanis 27-én éjfélig még tilos horgász felszereléssel vízi járművön tartózkodni!)

Sok horgász érdeklődik a ponty fajlagos tilalma felől . Ahogy a korábbi években megszokhatták, a  BHNP Zrt idén is megkérte a tilalom alóli feloldást az illetékes hatóságtól. Amint megszületik a döntés, a határozatot  a halgazdálkodási cég honlapján teszi közzé – írja a balatonihal.hu.

AktuálisBalatonBalatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.horgászathorgászjegyhorog