2024.06.18, Kedd

Vízirendészet: könnyelműség a Balaton jegére menni

hirbalaton.hu

2018.03.02. 14:06

Az meteorológiai előrejelzések szerint jövő héten jön a felmelegedés, és addig már nem várható érdemi változás a jéghelyzetben.

A Balaton-parti rendőrőrsök környékén március 2-án, pénteken változó, 4-8 centiméteres jégvastagságokat mértek, a tó jege nagyon egyenetlen, és szinte mindenütt hó fedi, ezért különösen veszélyes rámenni – nyilatkozta Nagy Jenő, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezető-helyettese.

Nagy Jenő hangsúlyozta, a jégfelületen, ami meglehetősen hullámosan fagyott be, nem látszik, hol mennyire vastag. Sportolásra semmiképpen nem alkalmas, de ezen túl sem ajánlják senkinek, hogy rámerészkedjen. Nem véletlen, hogy egyetlen önkormányzat sem jelölt ki jégpályát a tavon – tette hozzá.

A kapitányság helyettes vezetője azt is elmondta, a balatoni vízirendőrök folyamatosan járőröznek a tópart közelében, hogy betartassák a jégen tartózkodás szabályait. Céljuk elsődlegesen nem a büntetés, hanem a figyelmeztetés, ezzel megelőzve az esetleges tragédiákat.

A hirbalaton.hu információi szerint már többen, több helyen rámerészkedtek a Balaton jegére. A jégen tartózkodás alapszabálya meglehetősen rugalmas, hiszen kellően biztonságos, és nem olvadó jégre enged rálépni, de az nincs kimondva, milyen vastagságú és homogenitású jég is a kellően biztonságos. Amit a szabályok viszont egyértelműen kimondanak az az, hogy kikötőkben, illetve rossz látási viszonyok között, éjszaka, és járművel (pl. bicikli) tilos a jégre menni!

Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője arról számolt be a hirbalaton.hu-nak, hogy Siófokon péntek reggel 7-8 centiméter vastag jeget mértek a partközelben. A Balatont a korábban kicsapódott és gleccserszerűen megfagyott jégen lehet, vagyis elég nehéz megközelíteni. A tó jégborítása Siófoknál már csak azért sem biztonságos, mert azon túl, hogy az egyenetlenségei rejtve maradnak a hótakaró alatt, a Sió-csatornán folyamatosan engedik le a vizet, így a csatorna közelében a jég stabilitását az is befolyásolja, hogy változik az alatta lévő víz szintje.

AktuálisBalatonjégVízirendészetfelmelegedésjéghelyzetjégvastagság