2024.07.19, Péntek

Szuperzöld magyar fejlesztésű jármű szeli a habokat a Balatonon

hirado.hu, M1 Kék bolygó

2018.04.22. 17:30

A Balatonon és a tengeren is szépen szeli a hullámokat az elektromos meghajtású, magyar fejlesztésű jet ski. Az igazán környezetkímélő járműről Rádi Péter gépészmérnök és Rédei Ákos hajótervező mérnök beszélt az M1 Kék bolygó című műsorában.

Nagy valószínűséggel már az idén nyáron elkezdődhet a magyar fejlesztésű sorozatgyártása: az első prototípus ugyanis kiválóan teljesít a tengeri és a balatoni teszteken egyaránt.

A jets kire megszólalásig hasonlító vízi jármű tisztán elektromos meghajtású, így még véletlenül sem terheli a környezetet: nem hagy olaj- vagy benzinfoltot az élővizekben maga után.

Zöldautók után jönnek a zöldjetek

Az electrojettel lehetséges a szabadidő igazán minőségi eltöltése: csak minimális mértékben zavarja a környezetet, az élővizeket, illetve azokat az embereket, akik adott esetben ugyanazon a vízen hajóznak, ahol mi – derült ki a Kék bolygó műsorából.

A tervezők bíznak abban, hogy néhány év múlva az elektromos meghajtású vízi járművek a zöldautókhoz hasonló népszerűségre tesznek szert.

Rádi Péter gépészmérnök, a tervezőcsapat tagja úgy véli, hogy előbb-utóbb szigorítások várhatók a vízi járművek használata terén. Megszabhatják, hogy belső égésű motorokat nem lehet használni az élővizeken, és „innen kezdve egyre nagyobb létjogosultsága lesz a tisztán elektromos meghajtású vízi járműveknek” – vetítette előre.

Az elektromos autókban és az electrojetben sokkal több a hasonlóság, mint gondolnánk: kisebb fenntartási költség, lényegesen kevesebb karbantartási igény és jó menetdinamika jellemzi sokkal kisebb hangterhelés mellett. A fejlesztők ugyanakkor jelenleg azon dolgoznak, hogy még csendesebb legyen az electrojet.

A gyártás során is törekednek a fenntarthatóságra.

Egy töltés – egy-másfél óra száguldozás

Az electrojetet egy háromfázisú aszinkron motor hajtja. Lítium akkumulátorok használatával sikerült minimalizálni a súlyt, így megvan az a fajta dinamikája a járműnek, ami szükséges. Saját beépített töltővel rendelkezik: megfelelő parti áramcsatlakozás esetén is és gyorstöltővel két óra alatt nyolcvan százalékra lehet tölteni.

Egy töltéssel egy-másfél másfél órát száguldozhatunk vele a vízen, ami harminc–negyven kilométert jelent.

Galéria

AktuálisBalatonjet skielektromos meghajtáselectrojetzöldjet