2024.04.27, Szombat
Korszerű egészségügyi épület terveinek jóváhagyását várják Kadarkúton
pixabay - illusztráció

Korszerű egészségügyi épület terveinek jóváhagyását várják Kadarkúton

MTI

2018.06.30. 16:30

A Fő utcában már tábla hirdeti azt a 160 millió forintos beruházást, melynek előkészítő munkálatai nagy lendülettel indultak meg a tavasszal a Városházán. Hamarosan újabb fejlesztéssel gazdagodnak: méltó helyet kap a hat települést ellátó egészségügyi alapszolgáltatás.

Hirdetés

Jelenleg három háziorvos, három védőnő és egy fogorvos látja el a betegeket. A körzetet Kadarkút, Visnye, Mike, Hencse, Hedrehely és Kőkút alkotja mintegy 4700 lakossal. A jelenlegi egészségház épülete korszerűsítésre és bővítésre szorulna, szűkösen férnek el a rendelők, nem megoldott az akadálymentesítés, körülményes a megközelítés. A szakértői vélemény szerint nem lenne költséghatékony a meglévő felújítása, ezért döntöttek a pályázat tervezése során egy teljesen új létesítmény építéséről.

 

Nagy örömünkre támogatást nyert az elképzelésünk – mondja Karsai József, Kadarkút polgármestere. - Sok előnye van az új tervezésű épületnek, ezek közül az első, hogy önkormányzati tulajdonú ingatlanon lesz az építkezés. A jelenlegi egészségház ugyanis közös tulajdon, ahol minden változtatás nehézkes. A pályázati segítséggel megvalósuló orvosi rendelőnél már a tervezés során elvárás volt a későbbi funkció szem előtt tartása, az akadálymentesítés és az energiahatékonyság. Egy ilyen létesítmény nem csak a mának szól, évtizedek múlva is megfelelően kell szolgálnia a betegeket.


A Kadarkút, Fő u. 2. szám alatti ingatlanon egy régi épület elbontásával szabadítják fel a területet a  350 m2-es új egészségház alapjainak előkészítéséhez. Jelenleg a tervek engedélyeztetése van folyamatban, majd ezt követően kerül kiírásra a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás. Az új helyen már külön rendelőt alakítanak ki mindhárom háziorvosnak és védőnőnek, valamint a fogorvosnak, a betegek számára pedig tágas várót, korszerű szociális helyiségeket biztosítanak. A megközelítésben fontos szempont az akadálymentesítés és a megfelelő számú parkoló építése, míg a későbbi működtetésben a megújuló energia hasznosítása kap nagy szerepet.
Az Orvosi rendelő és egészségház építése című, TOP-4.1.1-16-SO1-2017-00003 azonosító számú pályázatot az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a hazai központi költségvetés 160 millió forinttal, vagyis 100 %-os mértékben támogatja.

AktuálisSomogy megyeegészségügyberuházásengedélyKadarkút