2024.07.19, Péntek

Újjászületik a kaposváriak kedvenc üdülőhelye

mti

2018.06.14. 11:08

A Deseda-tó partján szinte mindenre kiterjed a hárommilliárdos fejlesztés.

Teljes egészében megújul a Kaposvár közelében található Deseda-tó környéke mintegy 3 milliárd forintból. Az uniós (TOP) és hazai forrásból (Modern Városok program) fedezett beruházások a kaposvári Németh István programban valósulnak meg. A részletekről Szekeres-Marno Alán, Kaposvár kommunikációs tanácsadója számolt be az MTI-nek.

fotó: kaposvar.hu


Új hidak és kilátó is épül

A projekt legnagyobb, 2,4 milliárd forintos eleme a 80-90-es években rendkívül népszerű, ám mára korszerűtlen állapotba került tóparti kemping újjáélesztése lesz, a tervek szerint 2020-ig megvalósítva. Szita Károly szerdai nyilatkozata szerint a cél az, hogy a kaposváriak közkedvelt tava a szabadidő eltöltésére alkalmas jóléti pihenőhellyé váljon.     

A beruházásban

  • megújul a büfésor, az apartmanok, a sátorhelyek, a vizesblokkok, a belső utak és a parkolók is;
  • ugyanakkor kikötőket, öltözőket, pihenőstégeket, napozóhelyeket és vízi játszóteret létesítenek;
  • emellett őszig kikotorják a tavat, és megújul a közműhálózat.

A tó környékén útfejlesztések is lesznek, ezek részeként két új híd létesül, a helyi arborétum legmagasabb pontján pedig kilátó épül. A város fejlesztéseit a somogyi erdőgazdálkodó cég, a SEFAG Zrt. is támogatja.


A fejlesztések már három éve zajlanak

A város közleményben számolt be arról, hogy az elmúlt három évben 700 millió forintot fordítottak a Deseda-tó környékének fejlesztésére.

A korábbi fejlesztések révén létesült már egy kilátó, kialakították a tó körüli kerékpárutat. Felépült a Fekete István Látogatóközpont és a hozzá kapcsolódó madármegfigyelő, a szitakötőház, a teknősles és a madárkifutó.

Emellett csónak- és hajókikötő, vízi játszótér is készült, valamint ökoturisztikai gyalogút létesült 14 kilométer hosszúságban. „A Sefag Zrt. saját beruházásaként erdei lombkoronasétányt és madármegfigyelőt alakított ki” - áll a város közleményében.

AktuálisturizmusKaposvár