2024.04.26, Péntek

Kampányt tartanak a vonattal utazók biztonságáért Fonyódon

fonyod.hu, MÁV Magyar Államvasutak Zrt. kommunikációs igazgatóság

2018.07.12. 07:00

A MÁV, a MÁV-START és a helyi rendőrkapitányság utasbiztonsági kampányt tart Fonyód állomáson július 11-én és 12-én fél 10 és 13 óra között.

Hirdetés

A résztvevő szervezetek célja, hogy felhívják az utasok figyelmét a biztonságos vasúti közlekedésre, valamint az alapvető vasúti közlekedési szabályok betartására. A kampányt idén megszervezték már Pécsett, Egerben, Kecskeméten, Miskolcon, Várpalotán, Pápán és Debrecenben. Az érdeklődök legközelebb július 17-én Veszprémben találkozhatnak a programmal.

Tavaly 2 súlyos és 6 könnyebb sérüléssel járó utasbaleset következett be Tolna és Somogy megyében. Ezek túlnyomó többsége a mozgó vagy álló járművekre való fel- és leszállás közben történt – a kiváltó ok minden esetben a figyelmetlenség volt. A nyári időszakban a megnövekedett utasforgalom miatt különösen fontos az odafigyelés és a megelőző intézkedések, mivel a balesetek csaknem fele a szabadságolási időszakhoz köthető.

Baleset-megelőzés 
A vonatos utazások nemcsak kényelmesek, hanem biztonságosak is, mégis előfordulnak kellemetlen, akár súlyos balesetek, melyek azonban a szabályok betartásával és egy kis odafigyeléssel elkerülhetők. Az egyik legfontosabb szabály, hogy a vonatok megközelítésénél mindig a kijelölt utakat, aluljárókat kell használni, a vágányokon az átkelés botlásveszélyes, a síneken pedig könnyen meg lehet csúszni. 
A mozgó vonatra fel- és arról leszállni is tilos, az ilyen esetekből következhetnek be a komoly sérülések, tragédiák. Hiába gondolja úgy az utazó, hogy induláskor a vonat még lassan halad, ezért ő még gyorsan, gond nélkül le tud ugrani, az ugrás következtében enyhébb esetben is horzsolásos, töréses sérüléseket szenvedhet, de előfordulhat az is, hogy észrevétlenül beakad a táskája vagy a ruhája, s a vonat maga alá rántja. A személyi sérülések mellett a vasúttársaság a vagyon ellen elkövetett cselekmények megelőzésére isfelhívja a figyelmet. Nagyon lényeges, hogy az utasokcsomagjaikat ne hagyják őrizetlenül, ne tegyék olyan helyre, ahol nem látnak rá, a levetett felső ruházatban pedig ne hagyjanak értékeket. 
A vasúttársaság a rendhagyó baleset-megelőzési kampánynapokon a megfelelő, szabálykövető közlekedésre is felhívja olyan gyalogosok, kerékpárosok figyelmét, akik naponta az állomások közforgalom elől elzárt üzemi területén vagy nyílt vonalon a síneken keresztül rövidítik le az utat, ezzel veszélyeztetve saját életüket. Az ehhez hasonló tiltott szituációkon kívül beszélnek arról is, hogy miért kell a peronok elsodrási határán kívül tartózkodni; illetve miért életveszélyes felmászni a vagonok tetejére vagy a 25 ezer volt feszültségű felsővezeték tartóoszlopára. Nem maradnak ki a vasúti átjárók megközelítésére és az áthaladásra vonatkozó KRESZ szabályok sem.

Utasbiztonsági kampány – egyre szélesebb körben 
„Utazzon biztonságban! A vasút veszélyes üzem, legyen partnerünk a biztonságban is!” – hangzanak a kampány jelmondatai. 
A rendezvénysorozat 2015-ben indult útjára Siófok állomáson hagyományteremtő céllal. Az előző évek sikere alapján idén - a vasútállomások és iskolák mellett - más külső helyszínekre is kiterjesztették az utasbiztonsági programot. A roadshow 2017-ben – többek között járt már Kecskeméten, Egerben, Hajdúszoboszlón, Miskolcon, Pécsett, Békéscsabán és a 17. FINA Világbajnokság idején, a balatonfüredi vasútállomáson és Fonyódon. Tavaly először a népszerű nyári fesztivál, a Szegedi Ifjúsági Napok kezdetén,a szegedi nagyállomáson is jelen volt a kampány annak érdekében, hogy a fesztiválra vonattal utazók lehető legszélesebb körének figyelmét felhívja a biztonságos közlekedés szabályaira.

AktuálisSomogy megyeFonyódvonatMávutasbiztonsági kampány