2024.04.26, Péntek
Pusztaszemesen vizsgálták az égésnyomokat az ország legjobb tűzvizsgálói
somogy.katasztrofavedelem.hu

Pusztaszemesen vizsgálták az égésnyomokat az ország legjobb tűzvizsgálói

somogy.katasztrofavedelem.hu

2018.10.01. 15:44

Negyedszer mérték össze tudásukat a fővárosi és a tizenkilenc megyei katasztrófavédelmi igazgatóság katasztrófavédelmi műveleti szolgálatának tisztjei előbb elméleti, majd látványos feladatok során gyakorlati felkészültségüket is bizonyíthatták szeptember 26-28. között, a Somogy megyei Pusztaszemes egykori katonai bázisán.

Hirdetés

A tűzvizsgálók országos versenyét dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő nyitotta meg, beszédében a tűzvizsgáló szakma és a tűzvizsgálati eljárások kiemelkedő jelentőségét hangsúlyozta. A versenyen megfigyelőként vettek részt a CTIF, vagyis a Nemzetközi Tűzoltószövetség tűzvizsgálati munkacsoportjának holland, belga, dán és cseh tagjai. A delegáció egy nemzetközi versenyszabályzat kidolgozásán munkálkodik, javaslatokat fogalmaz meg annak érdekében, hogy a nemzeti verseny hamarosan nemzetközivé nőhesse ki magát.
 
Sorsolás döntött arról, hogy a párosok a verseny második napján az elméleti feladattal, vagy a gyakorlati versenyszámmal kezdik a napot. A megyei csapatok valamennyi tagja számára igazi fejtörést okozott a rutinos tűzvizsgálók által összeállított kérdéssor, és az is komoly kihívást jelentett, hogy a forgatókönyv szerint munkásszállóként szolgáló épületben górcső alá vegyék a szobákban pusztító tűz után megmaradt nyomokat. Az épületbe megfelelő körültekintéssel belépő csapatok azonnal észrevehették a kamerát, amelynek felvételét el is kérték a biztonsági őrtől. A felvételről kiderült, hogy néhány perccel azelőtt, hogy az őr felfigyelt volna az ablakon kiáramló füstre, egy férfi lépett be az épületbe. Az ismeretlen ember kiejtett valamit a zsebéből, majd belépett az egyik szobába, ahonnan két perc múltán távozott a hóna alá csapott laptoppal. A folyosót a felvétel alapján újra végigjárva a tűzvizsgálók megtaláltak egy számlát, ami arról árulkodott, hogy a tettes az érkezése előtt hígítót vásárolt. A tűzzel érintett helyiségben megtalálták azt az öngyújtót, amivel lángra lobbanthatta a berendezési tárgyakat. A tettes ugyan egy hajszárító elhelyezésével megpróbálta elektromos tűzként beállítani az esetet, ám az égésgyorsító folyadék elárulta őt. A tűzvizsgálóknak negyven perce volt a helyszín alapos „kifaggatására”, a többfős bírálóbizottság folyamatosan hallgatta, milyen megállapításokat tesznek a látottak alapján. A bizottság a csapatok munkáját a helyszíni szemle alapján értékelte.
 
A tárgyfelismerés során hat kiégett berendezésről kellett megállapítaniuk a csapatoknak, hogy a rajtuk látható sérülések azért keletkeztek, mert az adott eszköz okozta a tüzet, vagy pedig a lángok tettek kárt bennük. A megmérettetést végül a Somogy megyei páros – Vágvölgyi Balázs és Balatincz Gábor – a kilencedik helyen zárta.

Galéria

AktuálisSomogy megyePusztaszemeségésnyomtűzvizsgálótűzvizsgálók országos versenye