2024.03.28, Csütörtök
Befejeződött a belső-somogyi vízi világ védelmére indított program
Duna-Dráva Nemzeti Park - Facebook - illusztráció

Befejeződött a belső-somogyi vízi világ védelmére indított program

ddnp.hu

2018.12.21. 20:00

Befejeződött az a természetvédelmi projekt, amelyet az egyre szárazabb belső-somogyi vízi világ biológiai sokszínűségének megőrzése érdekében indított a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága.

Hirdetés

A nemzeti park MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a múlt századi vízszabályozások miatt a belső-somogyi területeken a talajvízszint csökkent, melynek következtében a vizes élőhelyek természeti állapota romlott, a lápos területek kiszáradtak és a patakokat kísérő erdőállományok környezeti feltételei is jelentősen romlottak.

Az egyre szárazabb területeken inváziós fajok jelentek meg, az ott élő védett fajok (például vidra, mocsári teknős, rétisas, cigányréce) szaporodó-, élő- és táplálkozó helye pedig veszélybe került.

"A szárazodó belső-somogyi vízi világ biológiai sokszínűségének megőrzése a vízháztartás javításával" elnevezésű projekt célja ezeknek a negatív folyamatoknak a megállítása, visszafordítása volt.

E célok érdekében munkálatokat végeztek a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetben és környezetében, a Gyótai-tórendszeren, valamint a Csombárdi-réten található tónál, ahol három víztér kialakításával kétéltűek és veszélyeztetett halfajok (széles kárász, compó, csíkfajok) számára létesültek új szaporodó helyek. A helyi védettségű Újvárfalvi-réten pedig új műtárgyakat építettek a talajvízszint emelése és ezáltal a vízhez kötődő élőlény-közösségek megőrzése érdekében.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, csaknem 187 millió forintos támogatással - olvasható a  Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának tájékoztatásában.

AktuálisSomogy megyeDDNPIvízi világ védelme