2024.04.26, Péntek
Négy új járművel bővül a katasztrófavédelem gépjárműparkja Somogyban
somogy.katasztrofavedelem.hu

Négy új járművel bővül a katasztrófavédelem gépjárműparkja Somogyban

somogy.katasztrofavedelem.hu

2018.12.21. 16:00

A katasztrófavédelem negyedik éve dolgozik azon, hogy megújítsa, megfiatalítsa, egyben egységesebbé tegye járműparkját. Ebben több európai uniós finanszírozású projekt is segít, amelyeknek köszönhetően új kritikusinfrastruktúra-védelmi bevetési egységek, nagy szállítókapacitású vízszállító gépjárművek, valamint erdőtűz oltására szolgáló eszközök kerülnek a katasztrófavédelem eszközrendszerébe.

Hirdetés

A kritikusinfrastruktúra-védelmi bevetési járművek a gyorsabb reagálást teszik lehetővé, általuk a kritikus infrastruktúrákban bekövetkezett események esetén csökken a beavatkozási idő. A gépjárműveket a BM Heros Zrt. alakította ki, és az eszközöket is a cég építette be. A tíz új speciális jármű egyike Somogyban teljesít majd szolgálatot.

A hazai tűzoltógépjármű-park fejlesztésének folytatásaként nagy szállítókapacitású vízszállító gépjárművek beszerzése történt meg. A vízszállító gépjármű alkalmas a gépjárműfecskendők vízutánpótlásának biztosítására, szükség esetén önálló beavatkozó járműként is bevethető, akár erdőtüzek oltásakor is. A barcsi tűzoltóságra is kerül egy ilyen 10 ezer literes beépített víztartállyal rendelkező jármű. A Rosenbauer N25 típusú szivattyú 2500 liter vizet képes átszivattyúzni egy perc alatt, és menet közbeni oltásra is képes. A háromtengelyes vízszállító gépjárművet Renault járműalvázra építették, közúton és terepen is jól használható. A járművet automatizált tengelykapcsolóval szerelt sebességváltóval látták el. 

A katasztrófavédelem az elektromobilitás elterjesztésének jegyében központi forrás felhasználásával több mint félszáz elektromos járművet szerzett be, kettőt Somogyba, amelyek a hatósági és ellenőrzési feladatokat fogják támogatni. Az autó egy feltöltéssel akár háromszáz kilométert is meg tud tenni.

AktuálisSomogy megyekatasztrófavédelemgépjárműpark