2024.03.28, Csütörtök
Defibrillátorral gazdagodott a fonyódi Zákányi Kálmán Sportcsarnok!
fonyod.hu

Defibrillátorral gazdagodott a fonyódi Zákányi Kálmán Sportcsarnok!

fonyod.hu

2019.01.21. 15:14

A Magyar Labdarúgó Szövetség defibrillátor eszközbeszerzési pályázatot hirdetett, amelynek célja életmentő eszközök beszerzésének támogatása volt az amatőr csapatok részére.

Hirdetés

Az 1926 Petőfi Sport Egyesület Fonyód is pályázott,amely sikeres volt, így egy életmentő eszközzel gazdagodott a PSE, amely a Zákányi Kálmán Sportcsarnokban került kihelyezésre.

A pályázatban feltétel volt, hogy legyen olyan személy, aki használni is tudja az eszközt, ehhez pedig minimum egy főnek rendelkeznie kell BLS (basic life support) tanfolyami képesítéssel. Ezt az alap életmentő tanfolyamot az egyesület elnöke, Bognár Ákos és a labdarúgó szakosztály vezetője, Kovács Dávid is elvégezte. Ezért ketten is képesek és jogosultak a defibrillátor szakszerű használatára.

 

 

Azért nagyon fontos ez, mert elkerülhető a sporteseményeken bekövetkezett hirtelen szívhalál okozta tragédia, hiszen a készülék képes jelezni, amennyiben beavatkozás szükséges, azt pedig a két képzett személy végre tudja hajtani, életet mentve és időt nyerve a mentők kiérkezéséig. Sajnos csak a magyar sportban több esetet lehetne felhozni, akár a profi, akár az amatőr világból, amikor hirtelen szívhalál következtében hunytak el fiatalon sportolók. De nem csak sportolók, művészek, ismert emberek, akik tragédiájáról hallhattunk, illetve számtalan ember esett már ennek áldozatául.

A hirtelen szívhalál kiszámíthatatlan: szívbetegeken, illetve ismert szívbetegség nélkül is előfordulhat, az első tünetek jelentkezése és a halál között legfeljebb egy óra telik el. A Magyar Kardiológusok Társaságának közleménye szerint Magyarországon naponta 70-en szenvednek hirtelen szívhalált. Évente 25 ezer ember hal meg hazánkban az úgynevezett hirtelen szívhalál következtében, sokszor előjelek, panaszok nélkül. Ezekben az esetekben az életmentésre csak akkor van lehetőség, ha négy percen belül megkezdik az újraélesztést, ezt követően már agykárosodás következhet be. Nagy segítséget jelenthet ez az eszköz. Ezek a tapadókorongos elektródákkal felszerelt készülékek ugyanis valóban életet menthetnek, elektromos stimuláció kibocsátásával megszüntethetik a hirtelen szívhalálhoz vezető életveszélyes aritmiát.

 

 

Természetesen nem csak sportesemények alkalmával áll rendelkezésre ez a defibrillátor, hiszen rendezvények, iskolai programok, vagy bármely olyan esemény alkalmával használható, amely a sportlétesítményben zajlik.

Amellett, hogy a defibrillátornak örülhetünk, fontos megjegyezni, hogy a megelőzés a legfontosabb! Javasoljuk mindenkinek, hogy tünet és panaszmentes esetben is rendszeresen vegyen részt orvosi vizsgálatokon, konkrétan kardiológiai szűrővizsgálaton, kiváltképp, ha voltak már panaszai, vagy fordult már elő ilyen eset a családban!

AktuálisSomogy megyeFonyóddefibrillátorZákányi Kálmán Sportcsarnok